Hlavní obsah

Vyjde ztracené Bowieho album Toy

Novinky, Alex Švamberk

Na konci listopadu vyjde box 18 LP nebo 11 CD zesnulého zpěváka a inovativního hudebníka Davida Bowieho (1947–2016) z let 1992 až 2001. V něm je kromě remasterovaných verzí alb Black Tie White Noise, Buddha of Suburbia, 1. Outside, Earthling a ’hours…’, koncertního záznamu nebo kolekcí rarit a nealbových singlů Re:Call 5 i dosud nevydané „ztracené“ album Toy.

Foto: ČTK

David Bowie zemřel v roce 2016.

Článek

Na něm jsou především písně z let 1964 až 1971, které Bowie znovu natočil na Manhattanu v roce 2000. Nápad znovu natočit staré písně včetně jeho vůbec prvního singlu Liza Jane, který vydal ještě pod jménem Davy Jones with the King Bees, nebo skladby Silly Boy Blue z prvního LP z roku 1967 dostal zpěvák v roce 1999, když pro jeden díl televizního hudebního pořadu po 30 letech zahrál píseň Can’t Help Thinking About Me.

Bowiemu se podařilo v roce 2000 dát pro festival Glastonbury dohromady mimořádně silnou kapelu, s níž dva dny po festivalovém vystoupení hrál v londýnském BBC Radio Theatre, tento koncert bude také součástí boxu. Hraní s kapelou Bowieho velmi bavilo a těšil se na nahrání starých písní doplněných pár novými.

„Jsem skutečně nadšen spontánností a nemohu se dočkat, až si sednu do klaustrofobického prostoru (studia) se sedmi dalšími lidmi plnými energie a budu zpívat z plných plic, dokud nepadnu,“ napsal si do deníku Bowie. Podle producenta a kytaristy Marka Platiho nahrával Bowie desku naživo, aby byla sevřená a připomínala slavná alba ze 70. let Ziggy Stardust, Station To Station a Heroes.

S nahrávkou byl spokojený: „Písně jsou tak živé a plné barev. Úplně se derou z reproduktorů. Je těžké uvěřit, že byly napsané tak dávno.“ Vydání alba se však odkládalo, Bowie se dostal do sporu s gramofirmou Virgin/EMI, která nechtěla desku se starými písněmi. Zpěvák mezitím začal pracovat na novém albu. Heathen vyšlo u firmy ISO/Columbia. Na tom se objevily i dvě písně Afraid a Uncle Floyd (Slip Away), které měly otevírat desku Toy. Některé písně plánované na Toy pak vyšly jako druhé strany singlů.

Nevydané původní nahrávky z alba Toy unikly v roce 2011, když je někdo prodal na aukčním serveru eBay a záhy se začaly šířit po internetu. Oficiálně však Toy vyjde až 26. listopadu v boxu Brilliant Adventure. Kdo má zájem jen o nevydané album, může si počkat do 7. ledna, kdy by zpěvák slavil 75. narozeniny. Ten den vyjde Toy: Box tvořený třemi CD, nebo šesti desetipalcovými vinyly. Sadu vedle alba Toy doplňují alternativní mixy a akustické verze.

Toy nyní předznamenává singl s písní You’ve Got A Habit of Leaving z roku 1965 pod jménem Davy Jones. Skladba volně přístupná na internetu potvrzuje slova producenta Marka Platiho: „Toy je jako okamžik radosti, žáru a energie zachycený v jantaru.“

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám