Hlavní obsah

Zemřela Wanda Youngová, zpěvačka hitu Please Mr. Postman

Ve věku 78 let zemřela 15. prosince americká zpěvačka Wanda Youngová, jedna z tváří legendárního labelu Motown. Její rodina to oznámila až nyní. Byla členkou skupiny The Marvelettes a nazpívala hit Please Mr. Postman, který pak napodobovali i Beatles.

Foto: Profimedia.cz

Zleva: Wanda Youngová, Katherine Andersonová a Georgenna Tillmanová

Článek

Dcera zpěvačky Meta Ventressová uvedla, že její matka byla dlouhodobě nemocná, zemřela na komplikace spojené s chronickým plicním onemocněním.

Stejně jako mnohé hvězdy Motownu, byla i Wanda Youngová ještě teenagerka, když se dostala do dívčí soulové skupiny Marvelettes. Berry Gordy, ředitel tehdy ještě velmi malé firmy Motown, si začínající umělkyně doslova vychovával a zaznamenal s nimi převratný úspěch, když v roce 1961 nazpívaly hit Please Mr. Postman. Firma tak poprvé získala první místo v americké popové hitparádě. V té době ještě nebylo běžné, aby píseň ze škatulek jako soul nebo blues, kterou zpívaly černošky, takto zabodovala v hitparádě.

Dívčí skupina vznikla jen rok předtím. Původně ji tvořily Georgeanna Tillmanová, Gladys Hortonová, Katherine Andersonová, Juanita Cowartová a Georgia Dobbinsová, která byla ale ihned vyměněna za Wandu Youngovou, ještě před podepsáním smlouvy s vydavatelstvím.

Některé z jejich písniček napsaly pozdější pěvecké superhvězdy Smokey Robinson nebo Marvin Gaye, který dokonce natočil bicí na většině jejich raných nahrávek.

I když byl start The Marvelettes ohromující, v dalších letech už to nedokázaly překonat. Moc jim nepomohl příchod podobné skupiny The Supremes, která jim postupně přebírala fanoušky. Přesto si udržely popularitu osm let a vydaly ještě velký hit Don't Mess with Bill v roce 1966. Skupinu rozklížily zdravotní problémy a drogy. Cowartová odešla v roce 1963, Tillmanová v roce 1965 a Hortonová v roce 1967.

Wanda Youngová se pokusila o comeback v roce 1970, ale neúspěšně. Doba už se posunula jinam a lidé obdivovali modernější zvuk Diany Rossové, Stevieho Wondera nebo Jackson 5.

The Marvelettes později uvedli do americké Rhythm & Bluesové síně slávy a Vokální síně slávy.

Reklama

Výběr článků

Načítám