ANKETA | Kuba Ryba, Evžen Hofmann, Márdi nebo Filip Vondrášek se ohlížejí za rokem 2021 a prozradili, co plánují v tom letošním

Vydáno 14.01.2022 | autor: Hana Bukáčková

Jak hodnotí rok 2021? A co chystají v tom následujícím? Na to jsme se zeptali českých muzikantů. Ve čtvrtém díle ankety odpovídali Kuba Ryba z Rybiček 48, Evžen Hofmann z Kryštof, Márdi z Vypsané fiXy, Filip Vondrášek z Fast Food Orchestra, Alen Pohlová, Bratři, Jan Fic, Matěj Metoděj Štrunc, Michael Vácha z Deaf Heart a Milan Stryka z DCRadio.

ANKETA | Kuba Ryba, Evžen Hofmann, Márdi nebo Filip Vondrášek se ohlížejí za rokem 2021 a prozradili, co plánují v tom letošním ANKETA | Kuba Ryba, Evžen Hofmann, Márdi nebo Filip Vondrášek se ohlížejí za rokem 2021 a prozradili, co plánují v tom letošním

 Hudebníci odpovídali na následující otázky:

1. Jak hodnotíte z pohledu svých hudebních aktivit rok 2021?
2. Jaká píseň/album/koncert vás v uplynulém roce nejvíce oslovil?
3. Co máte v plánu na rok 2022?

Kuba Ryba (Rybičky 48)

1. Na tu bídu, kdy to ještě v dubnu vypadalo, že se nebude hrát, to bylo skvělý. Lidi na naše koncerty chodili, a to ještě víc než za předchozího covidového léta a my jsme si to s nima užívali. Ale doufám, že v létě 2022 konečně odjedeme všechny velký festivaly nasmlouvaný na rok 2020. Chybí mi. Má to svý kouzlo… Potkáš hodně kolegů a známých.

ROZHOVOR | Kuba Ryba (Rybičky 48): Celej život mám před koncerty strach. Otužování mě zbavilo panické ataky

2. Já si letos užil na Hornickejch dnech pěkně z boku pódia koncert Chinaski. Je to pro mě srdcovka, protože po jejich koncertě jsem kdysi jako puberťák založil první kapelu. Ta nová sestava šlape jako víno.
3. Snad už konečně odjedeme léto plný festivalů a doufám, že už se nám konečně 20. října povede odehrát O2 arena k 20 letům. Covid nám ji už dvakrát přeložil, tak už snad bude lépe a situace to dovolí.

Evžen Hofmann (Kryštof)

1. Na jaře 2021 se s kapelou Kryštof uskutečnilo odložené akustické turné po divadlech, což bylo jednoznačně pozitivní. Dokonce jsme pak o podzimu navázali na divadelní turné dalšími přidanými koncerty. Na druhou stranu se bohužel znovu odložily Kryštof kempy, musíme doufat, že se v roce 2022 konečně uskuteční. Závěrem roku jsme také získali 2. místo v anketě Český slavík. Jelikož je anketa založena na popularitě vygenerované hlasováním lidí, velice si vážíme tohoto úspěchu. 

RECENZE: Kryštof se na Halywůdu nehoní za aktuálními trendy, písně jsou beztarostné a plné optimismu

2. Líbí se mi nové album Imagine Dragons, Mercury Act-1. Je neuvěřitelné, kam se odvažuje tato čtveřice neskutečně invenčních muzikantů. Každé jejich album je originální a inspirativní. Dělají si stylově i aranžérsky co chtějí a svým okouzlujícím způsobem přesvědčují o své jedinečnosti. 
3. S Kryštofem se v dubnu těšíme na nové koncerty, v květnu by "věřme" mohly proběhnout odkládané dva koncertní večery v O2 aréně. V létě pak avizované Kryštof kempy... Uvidíme, co vše půjde zrealizovat. Musíme doufat a věřit. Kromě toho se osobně těším a mám zakoupené lístky na Imagine Dragons na Letnou. Jelikož jejich koncert v O2 aréně před čtyřmi lety byl nejlepším koncertem, co jsem kdy viděl, jsem na jejich vystoupení náležitě zvědavý a natěšený. 

Márdi (Vypsaná fiXa)

1. Naše aktivity byly ze známých důvodů omezené, ale i tak jsme to nevzdali a hráli jsme online, dávali jsme dohromady nový písně a já jsem psal texty… Přes léto jsme se snažili dohnat ztrátu a pak se to na konci roku zase zastavilo. Byla a je to bláznivá doba. Ještě ke všemu nás na začátku roku opustil basák Mejn, takže v jednu chvíli to s náma vypadalo všelijak. Měli jsme štěstí, protože se nám podařilo sehnat skvělou náhradu a do fiXy přišel Kryštof Mašek, kterej skvěle zapadnul. Nedostatek koncertů jsme vykryli tím, že jsme dojížděli s Dušanem Neuwerthem a Ondrou Ježkem do studií Sono, Jámor a Guitón a tak můžeme na jaře vydat novou desku. Můžu hrdostí na naši partu říct, že i přes všechny ty srajdy a omezení si můžeme říct, že jsme rokem 2021 prošli se ctí.

Vypsaná fiXa na Artparkingu rozhoupala auta a přivezla skvělou atmosféru

2. Zaujala mě píseň Xaviera Baumaxy Půjdu do Globusu a nová deska kapely Red Torch. Z koncertů se mi nejvíc líbilo naše vystoupení v Praze v Ledárnách Bráník. To byla neuvěřitelná jízda!
3. Jak už jsem říkal, na jaře vydáme novou desku a kolem ní se bude točit úplně všechno.

Filip Vondrášek (Fast Food Orchestra)

1. Dovedu si představit, že to mohlo dopadnout i lépe, na druhou stranu to mohlo dopadnout i mnohem hůř. V létě bylo nakonec hraní celkem dost, což lehce vyvážilo tu předcházející frustraci. Festival Mighty Sounds jsme museli přesunout na rok 2022, stejně tak i turné k desce bylo po několika málo koncertech přeloženo. Povedl se nám nahrát singl s Vojtaanem, natočit k němu klip a taktéž jsme uspořádali malou edici festivalu Mighty Sounds on the Beach v Mlékojedech.

TRACKLIST | Píseň po písni s novým albem Fast Food Orchestra. Nechte se vzít s sebou

2. Na vrcholu toho všeho jsou Turnstile a jejich deska Glow On, která je prostě jedinečná. Vyšlo ovšem hodně skvělých alb, které mě nějakým způsobem chytly. Například nové desky Bliss n Eso, José Gonzales, Ministry, Carcass, Knocked Loose, Frank Carter, Biffy Clyro, Every Time I Die, Rod Stewart, DZ Desthrays, Polo G nebo Slowthai. Z českých věcí mě baví nové desky Viktora Sheena a Nika Tenda.
3. Už raději ani moc neplánujeme. Bylo by fajn natočit nějaký ten singl s klipem, odjet super léto a konečně dojet zbytek měst k dnes již staré desce Vezmu Tě s Sebou.

Alen Pohlová

1. Jsem nadšená! Vyšlo album 29/2, kterým začala má spolupráce s Martinem Kyšperským. Společně jsme také v tomto roce pracovali na mé druhé desce a ty nahrávací dny byly jako svítící majáky v covidovém šeru. Moc jsem si užila festivalové léto, kdy mě při koncertech začali doprovázet kamarádi David Liber a Matyáš Hokl. Shodou okolností jsem také začala hrát společně s kapelou Květy s Lenkou Dusilovou. Závěrečný koncert tohoto roku - křest alba Řeka od Lenky Dusilové na Nové scéně ND - byl pro mě nezapomenutelný zážitek a velká čest.
2. Na festivalu Colour Meeting jsem poprvé viděla kapelu Nauzea Orchestra. Ačkoli fungují už asi 14 let, jsou pro mě objev roku. Říkám si, jak je možný, že mě tohle minulo?! V květnu vydali své poslední album Láska, a je to láska.
3. V tomto roce vyjde má druhá deska, takže plánuji křest a sérii koncertů. A moc se těším na společné hraní s Lenkou Dusilovou, což je pro mě velká radost!

Bratři

1. Pro nás vcelku úspěšný rok, odehráli jsme hodně hezkých koncertů jak v České republice, tak v zahraničí, vydali jsme desku, takže celkem spokojenost.
2. Apricots / Isles (Bicep) / Aparde v Paláci Akropolis
3. První tři měsíce nepít alkohol. Dělat to, co nás baví, to je hrát koncerty, trávit čas ve studiu a vydávat nový tracky.

Jan Fic

1. Moje hudba byla vždycky hodně osobní, niterná. Taková forma dlouhodobýho deníku naprosto spojená s tím, co zrovna prožívám. Po dvou albech plných bezvýchodnosti a hledání jsem letos snad našel svoje místo na světě, což s sebou přineslo na jednu stranu cílený a dočasný utlumení koncertních aktivit, na druhou stranu ale taky materiál na třetí desku (a možná i psanou sbírku) Homunculus, která uzavře pomyslnou trilogii. Žádná pohodička, katarze a veselý písničky to ale stejně nebudou, protože nic není černobílý a udělat krok ke skutečnýmu štěstí občas taky bolí jak prase.
2. Nejvíc mě letos dostalo album Puls od Jakuba Königa a.k.a maskovanýho kuchaře Kittchena. Je to taková neprvoplánová kapesní psychoterapie, která pro mě přišla přesně tehdy, kdy měla.
3. V roce 2022 si dám ještě prostor pro budování pevnějších základů svýho osobního života, o který jsem se nikdy nestaral, a opravu baráku, protože i za umělcem je vždycky obyčejnej smrtelník, kterej žije obyčejnej život v nějakým prostředí, chodí do práce, utírá prdel děckám a občas nemá energii na všechno, co by chtěl. Ale dám si taky prostor, aby pořádně dozrálo to třetí album. A když se poštěstí, odehraju pár koncertů, na který se už moc těším (třeba už napotřetí konečně vyjde ten plánovanej koncert na Colours of Ostrava, to bych měl radost).

Matěj Metoděj Štrunc

1. Uplynulý rok byl hodně složitý hlavně skrze pandemii. Člověk nevěděl, zda má smysl koncerty plánovat a vložit do toho to úsilí. Zároveň byl ale prostor zůstat s muzikou trošku víc o samotě a zjistit, jak moc důležitý pro mě hudba a tvůrčí proces s ní spjatý jsou.
2. Za mě rozhodně album Dýchej od Davida Stypky. Hodně mě zasáhlo. Často se k němu vracím. Rovněž Dvě slunce Anety Langerové mě neskutečně baví.
3. Chystám sólovou desku předělaných lidových písní, které mě v životě zásadně ovlivnily a zasáhly. Snažíme se je s producentem Thomem Artwayem pojmout netradičně a propojujeme hodně žánrů, až by se dalo říct, že možná přicházíme s jedním novým. Hrozně se těším, jak deska dopadne a kam ji ještě dokážeme během roku společně v přípravách posunout.

Michael Vácha (Deaf Heart)

1. Už si zvykáme, takže se nám v roce 2021 celkem líbilo. Odehráli jsme několik super festivalů, neodehráli několik super festivalů a průběžně jsme pracovali na naší druhé desce, s kterou momentálně finišujem.

Deaf Heart pokřtili na lodi album Soft Heart Attack

2. Písní hodně a zároveň nic, co bych vypíchl, album asi Comfort To Me od Amyl and The Sniffers a z koncertů mi asi nejvíc utkvěl Redzed na Rock for People Hope.
3. Chystáme vydání desky a opatrně se začínáme těšit na jarní klubový turné a letní fesťáky.

Milan Stryka (DCRadio)

1. Z mého hudebního pohledu to byl nejslabší koncertní rok. Na jaře bída, přes léto super, podzim ve znamení dozvuků koncertů a zima smrt. Na druhou stranu jsme trávili dost času ve zkušebnách a tvořili jsme dál, což nám často poskytovalo cenný únik z reality home officů a všudypřítomných nařízení. Klubovka na jaře chcípla úplně, takže jsem vděčný i za těch krásných dvaccet akcí včetně jednoho streamovaného koncertu. Co si budem, každého to zasáhlo a když nám přišla žádost „kluci, dorazíte zahrát“, neváhali jsme. Osedlali jsme našeho Macíka (dodávku) a vyrazili jak za starejch časů. Z nejistoty se na světlou chvilku pro nás stal hudební svátek.
2. Za rok 2021 mě z naší domoviny hodně oslovilo album Davida Stypky Dýchej, živé vystoupení Gaia Mesiah, Jaroslava Uhlíře a co musím vypíchnout, koncert k výročí Nirvany alba Nevermind v pražském Rock Café – TOP!
3. Rok 2022 je ve znamení dvou nových singlů/klipů, které jsme natočili na podzim ve spojení s Thömem Frodem, což pro nás je zase posun dál. Máme pár domluvených akcí a po novém roce se naplno pustíme do plánování. Mě osobně čeká jedna velká životní událost v podobě narození potomka. Ať už to dopadne jakkoliv, všem přeji pevné zdraví, plno úspěchů a jděte si pevně za svým cílem. Make Music Not War!

Zpracovala: Hana Bukáčková, foto: Barbara Matějková, Veronika Matějková, archiv iREPORT
Témata: Kuba Ryba, Rybičky 48, Evžen Hofmann, Kryštof, Vypsaná fiXa, Fast Food Orchestra, Alena Poholová, Bratři, Jan Fic, Matěj Metoděj Štrunc, Deaf Heart, DCRadio

zavřít