Hlavní obsah

Lidé ve 20 zemích včetně Česka sledovali benefiční koncert pro Ukrajinu

Varšava/Praha

Lidé ve 20 zemích světa v neděli v podvečer mohli sledovat benefiční koncert na podporu Ukrajiny, na němž vystoupili například hudebníci Fatboy Slim, Craig David, kapely Nothing But Thieves, Imagine Dragons, ukrajinské zpěvačky Ruslana a Džamala nebo český zpěvák Tomáš Klus.

Foto: Patrik Uhlíř, ČTK

Písničkář Tomáš Klus vystoupil na benefičním koncertu pro Ukrajinu

Článek

V rámci koncertu, který byl k vidění i na Staroměstském náměstí v Praze a na programu ČT2, zaznělo i poselství ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Benefiční akci nazvanou Save Ukraine - #StopWar (Zachraňme Ukrajinu - #KonecVálce) natočila polská televize TVP a formou telemostu ji z Varšavy vysílala v mnoha zemích Evropy.

Na velkoplošných obrazovkách ji sledovaly tisíce lidí například u Braniborské brány v Berlíně, na londýnském Trafalgarském náměstí nebo u milánského dómu.

FOTO: Benefiční koncert pro Ukrajinu vybral přes 20 milionů

Domácí

Na Staroměstském náměstí v Praze shlédly benefiční koncert stovky lidí. Mnozí měli na tvářích namalované ukrajinské vlajky, další s sebou přinesli vlajky a transparenty s nápisy jako „Stop Putin”, „Stop war” nebo „Hands off Ukraine”.

Podporu Ukrajině vyjádřili na pódiu šéfka českého úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová, spisovatelka Tereza Boučková či podnikatel a spolumajitel firmy Jablotron Dalibor Dědek, který stojí za občanskou iniciativou We must act. Vystoupil rovněž ukrajinský velvyslanec v ČR Jevhen Perebyjnis.

Lidé na pražském náměstí zazpívali ukrajinskou hymnu, skandovali „Sláva Ukrajině” a tleskali přenášeným hudebním vystoupením a proslovům.

Největším potleskem lidé na zaplněném náměstí v centru české metropole ocenili přenášený projev prezidenta Zelenského.

Queen pomáhají. Zveřejnili koncert v Charkově

Kultura

Ten ujistil posluchače, že Ukrajina se ani po měsíci tvrdých bojů po ruské invazi nehodlá vzdát a vyzval mezinárodní společenství, aby zemi dodalo více zbraní, přijalo tvrdší sankce proti Rusku a nepřestalo pomáhat uprchlíkům.

Reklama

Výběr článků

Načítám