Top 15 zajímavostí o Kurtu Cobainovi Aneb co jste možná nevěděli o něm a Nirvaně

Vydáno 10.04.2022 | autor: redakce

Víte, že Kurt Cobain ve skutečnosti nenáviděl hit Smells Like Teen Spirit? Nebo že byla Nirvana jednou vyhozena ze své vlastní oslavy? Připravili jsme si pro vás patnáct nejzajímavějších informací o legendární kapele, která po sobě i přes krátké působení na scéně zanechala velkou stopu.

Top 15 zajímavostí o Kurtu Cobainovi Aneb co jste možná nevěděli o něm a Nirvaně Top 15 zajímavostí o Kurtu Cobainovi Aneb co jste možná nevěděli o něm a Nirvaně

Kurt Cobain nenáviděl Smells Like Teen Spirit

Ano, je to tak. Nejslavnější píseň kapely, jeden z největších hitů 90. let vůbec a skladbu definující žánry grunge a alternativní rock časem Kurt Cobain nemohl vystát. Důvodů bylo více. Jedním z nich ten, že jej song tak proslavil, až mu způsobil psychologickou újmu. Hit navíc odpoutával pozornost od zbylé tvorby kapely a Kurt nechtěl být slavný jen kvůli jediné písničce, kterou znají miliony lidí a ostatní buďto neznají, nebo je ignorují.

RECENZE: Kurt Cobain a jeho příběh od kolébky až do hrobu

Původně se kapela nejmenovala Nirvana

Předtím, než kapela zakotvila u názvu Nirvana, vyzkoušela několik jmen. Mezi nimi Throat Oyster, Pen Cap Chew, Ted Ed Fred nebo dokonce Skid Row předtím, než si tento název přivlastnila metalová kapela z New Jersey. Kurt též hrál ve formaci s elegantním názvem Fecal Matter, což se dá přeložit jako "fekální hmota".

Proč se kapela jmenuje Nirvana?

Výraz nirvána je původně buddhistickým pojmem. Označuje okamžik, kdy člověk svými skutky a smýšlením dosáhne stavu absolutního duševního klidu, čímž přeruší kruh smrti a znovuzrození. Podle Kurta měl být tento název výrazem pro dosažení dokonalosti, kterou chtěl kapele přidělit.

Kurt Cobain měl dceru, která dostala slavné kmotry

Kdo jsou kmotry Frances Bean Cobain? Nikdo jiný než slavná herečka Drew Barrymore a bývalý zpěvák z již nefunkční kapely R.E.M., Michael Stipe. Když je řeč o zpěvákově dceři – ta jednou prozradila, že nemá hudbu Nirvany vůbec ráda.

Proč se Kurt zabil?

Kurt Cobain měl dlouhodobé problémy s drogami i s mentálním zdravím. A jak již bylo nastíněno, špatně se vypořádával se slávou, což v kombinaci s duševními problémy není dobré. Za zmínku stojí, že i jeho dva strýcové spáchali sebevraždu. Podle sestry Beverly má rodina Cobain duševní choroby v rodině.

Kurt Cobain neměl rád Axla Rose

Tohoto sváru se na rozdávání cen MTV 1992 stal obětí i Elton John. Když na pódiu byla připravena dvě piana, aby Axl Rose i Elton John společně zahráli píseň November Rain. Protože Kurt věřil, že je Axl rasista a homofob, na jedno z těch pian plivl, když si myslel, že na něj bude člen Guns N' Roses hrát. Jenže se ukázalo, že piano bylo připraveno pro Eltona Johna.

Kdo nyní vlastní autorská práva Nirvany?

Ve chvíli, kdy se Nirvana rozpadla, se autorská práva rozdělila mezi zbývající členy formace Davida Grohla a Krista Novoselica. Další pak vdově Courtney Love.

Kapela byla jednou vyhozena ze své vlastní oslavy

V roce 1991, když se konala slavnost k vydání alba Nevermind, členové kapely dorazili opilí. V tomto stavu pak po sobě začali házet jídlem a byli vyhozeni.

Nirvana nebyla jediná kapela s tímto názvem

Kromě klasické Nirvany existují ještě dvě obskurní kapely se stejnými jmény. Existuje britská psychedelická kapela Nirvana, která vznikla v roce 1995. V 70. letech pak existovala sestava se stejným názvem v Jugoslávii, která hrála progresivní rock.

Artwork k albu Nevermind

Slavný artwork s miminem plovoucím za bankovkou byl inspirovaný dokumentem o rození do vody. Kapela si vyhlédla fotku, kterou by mohla použít, ta ale byla moc drahá. Tak si pořídila vlastní.

Nirvana se zastala dívčí kapely na koncertě v Argentině

V roce 1992 Nirvana hrála v Buenos Aires, kde si členové všimli, jak neuctivě se fanoušci chovají k předskokanům v podobě dívčí kapely Calamity Jane. Dokonce po ní házeli lahvemi. Aby je sestava potrestala, dráždila je během koncertu tím, že odehrála otevírací riffy svých slavných písní a najednou přešla k méně známým. A tím si Nirvana poštvala publikum i proti sobě. Cobain to později popsal jako „jednu z nejlepších zkušeností svého života“.

TOP 5 písní napsaných na počest Kurtu Cobainovi

Kurtova smrt

Kurt Cobain spáchal sebevraždu 5. dubna 1994 po útěku z protidrogové léčebny. Jeho tělo však bylo nalezeno až o tři dny později, když ho mrtvého našel elektrikář, který přišel do zpěvákova domu nainstalovat alarm. Jedna poměrně populární konspirační teorie říká, že byl Cobain ve skutečnosti zavražděn svou ženou Courtney Love.

Původ názvu Smells Like Teen Spirit

Na název přišla zpěvačka Kathleen Hanna z kapely Bikini Kill. Kurt si myslel, že tím muzikantka lichotí jeho revolučnímu duchovi (Smells Like Teen Spirit doslova znamená "voní jako náctiletá duše"). Ve skutečnosti to však byla jen narážka na dámský deodorant s názvem Teen Spirit.

Kurt krátce po opuštění střední školy pracoval jako školník

Cobain opustil školu předčasně, aby se mohl naplno věnovat hudební kariéře. Krátce na to se do ní však na nějakou dobu vrátil v pozici školníka. Na toto období vzpomínal zpěvák v klipu k Smells Like Teen Spirit.

Kurt se krátce před smrtí setkal s basákem Guns N' Roses

31. března 1994, kdy Kurt Cobain utekl z protidrogové léčebny, si koupil letenku domů do Seattlu. Čirou náhodou tím samým letadlem letěl basista Duff McKagan z kapely Guns N' Roses a oba seděli v letadle blízko u sebe.

Text: Matěj Černoch, foto: archiv iREPORT
Témata: Nirvana, Kurt Cobain

zavřít