Nominační tipy Žebříku (III.): O skladbu roku bojují Marpo, Mirai i Emma Smetana s Jordanem Hajem, nejlepší videoklip natočili Michal Prokop, Midi Lidi i Lenny

Vydáno 17.02.2022 | autor: Andrea Štipčáková

Nominovanými na Hudební ceny Žebřík v kategorii Skladba jsou Marpo, Lenny, Emma Smetana s Jordanem Hajem, Mirai a Marek Ztracený. První dva jmenovaní budou zároveň soutěžit o Videoklip roku. Usilovat o vítězství však budou také Midi Lidi, Michal Prokop a Ewa Farna. Hlasovat pro své oblíbence můžete až do 28. února na stránkách ankety Žebřík.

Nominační tipy Žebříku (III.): O skladbu roku bojují Marpo, Mirai i Emma Smetana s Jordanem Hajem, nejlepší videoklip natočili Michal Prokop, Midi Lidi i Lenny Nominační tipy Žebříku (III.): O skladbu roku bojují Marpo, Mirai i Emma Smetana s Jordanem Hajem, nejlepší videoklip natočili Michal Prokop, Midi Lidi i Lenny

 

SKLADBA


Bad Man - Marpo

Skladbu Bad Man vydal Marpo jako druhý track z alba Backwoods Bred, které vznikalo z velké části ve Spojených státech amerických. V písni se hudebník zpovídá Bohu i své matce. Deska jako taková se pak opírá o kombinaci country a rapu, Marpo na ní spolupracoval s Marcusem Tranem. O videoklip k singlu se postaral Lukáš „Masty“ Jirkovský.

ROZHOVOR | Marpo: Deska byla dělaná za běhu, ale měla jasnej koncept. Evokuje ve mně špinavou bažinu

By Now – Emma Smetana a Jordan Haj

Mezi nejpovedenější skladby roku bezesporu patří také By Now od Emmy Smetany a Jordana Haje. Zpěvák ji složil během jedné zářijové noci u nich doma v kuchyni, prvotní impuls však přišel během dovolené na Bali. "Všiml jsem si tam obrovské koncentrace nomádů, lidí, kteří od něčeho utekli a na tomhle ostrově na druhém konci planety hledají nový život, nové lásky, sami sebe. Tak jsem to sepsal do podoby dopisu holce, co od všeho odjela a její bývalá láska se jí ptá, jestli už konečně našla to, co hledala," uvedl Haj. Na písni dvojice spolupracovala s Jiřím Burianem.

ROZHOVOR | Emma Smetana a Jordan Haj: České barvy bychom na Eurovizi hájili s patřičnou hrdostí

Lítej (Davidovi) – Mirai

Lítej je asi nejemocionálnější skladbou z aktuálního alba Mirai Maneki Neko. Kapela ji věnovala svému kamarádovi, zesnulému muzikantovi Davidu Stypkovi. „Na přelomu roku jsem prožíval takové podivné období, kdy z tohoto světa odcházeli moji přátelé a známí. Sám jsem dostal covid, kdy mi nebylo úplně nejlíp a celkově šlo o otřesné období. Měl jsem spoustu času, všechno bylo zavřené… Lítej jsem psal právě v tomto smutném období, ale s tím, že nějaká kostra té věci existovala už dříve. Mám totiž miliardu různých skic a nápadů, které si nahrávám do mobilu. Propojil jsem to a vzniklo Lítej,“ uvedl frontman Mirai Navrátil v rozhovoru pro iREPORT. Skladba se v lednu letošního roku dočkala také svého videoklipu, ten během měsíce zhlédlo přes 800 tisíc lidí.

Lithium - Lenny

Píseň Lithium vzbudila v Česku velké ohlasy. Výraznou stopu v ní totiž vedle Lenny zachoval také Mike Shinoda z někdejšího bandu Linkin Park. Song produkoval živě během živého vysílání na Twitchi, zpěvačka do jeho práce přitom neměla možnost zasáhnout. „V jeden moment Mike řekl, že doufá, že ho nebudu proklínat. Trvalo mi, než jsem si na nový zvuk zvykla,“ přiznala Lenny v našem loňském rozhovoru. O to zajímavější spolupráce je v tom, že nebyla placenou. Hudebník si píseň sám vybral.

ROZHOVOR | Lenny: Mike Shinoda pojal Lithium strašně zajímavě. Trvalo mi, než jsem si na nový zvuk zvykla

Moje milá – Marek Ztracený

Moje milá od Marka Ztraceného má být jakousi hymnou dlouholetých vztahů. Hudbu i text složil zpěvák sám, s finální podobou mu pak pomohl Dalibor Cidlinský. „Písnička je v šesti osminovém taktu, takže něco zcela jiného, než jsou na mě lidé zvyklí. Je udělaná tak, aby nezapadla mezi ostatní písničky,“ představil song Ztracený. Do videoklipu obsadil Lukáše Langmajera s Veronikou Khek Kubařovou, které herec připravil krásný, bláznivě-romantický den, během kterého jí splnil mnohá přání.

VIDEOKLIP


Bad Man - Marpo

Skladba Bad Mad si získala nominaci nejen na Skladbu roku, ale i na Videoklip roku. Bezpochyby je to právě kvůli jedinečné kombinaci country a rapu, kterou si Marpo vyzkoušel už na albu Dead Man Walking a na aktuální desce Backwoods Bred ji dotahuje k dokonalosti. Jako všechny vizuály k tomuto albu se i klip ke skladbě Bad Man natáčel v Louisianě, kam se vypravili s režisérem Lukášem „Masty“ Jirkovským. „Hodně mě ovlivnil seriál True Detective, který se točil v New Orleans a místech okolo. Proto jsme se vydali do Louisiany a Mississippi, který maj opravdu jedinečnou atmosféru. Natáčeli jsme i na stejných místech kde točil Woody Harellson a Mathew McConaughey. Veškerá inspirace pro album proudí právě z týhle muziky a života okolo. Půlka TroubleGangu je z Ameriky a dost času trávím právě tam," vysvětluje Marpo.

Láska není švédský stůl - Midi Lidi

V hlavních rolích "filmu" Láska není švédský stůl se představili Jaroslav Pížl jako postarší svůdník a Jiří Najvert jako číšník a moudrý rádce ve věcech lásky. Klip, stejně jako skladba, nás překvapivě věrně navrací do doby normalizace: „Po minulých klipech (...) jsme se nyní pustili do dalšího experimentu a jako možná první na světě jsme vyzkoušeli možnosti tzv. zadní projekce. Přitom je to tak jednoduché!" odtušil Marek.

ROZHOVOR | Midi Lidi: Původní blbost získala smysl

Režie videoklipu se ujal Pavel Borovička, který získal Cenu Anděl za klip k písni Piš mi básně pro Bert & Friends. Prožil s ním důležitou etapu svého života: „S přípravami jsem začínal jako svobodný muž. Při premiéře klipu jsem již ženat. Doufám, že se nám do něj podařilo dostat minimálně z půlky tolik radosti jako z mého svazku. A doufám, že se diváci dokážou s klipem oženit či vdát a být s ním šťastni.“

Lithium - Lenny

I Lithium od Lenny je zaslouženě nominováno na skladbu i klip roku. Vizuál se spolu s režisérem Ondřejem Kudynem vydali natočit na Kanárské ostrovy, konkrétně na Gran Canarii. Původně chtěli točit celý klip v moři, nakonec se ale rozhodli jinak. "Pro mě je to partnerská věc. Mnohokrát jsem si představovala disharmonický až toxický vztah, ve kterém je vše špatně a minimálně jeden z partnerů je nešťastný. To zrcadlí v klipu příroda. Točili jsme na ostrově Gran Canaria. Byla jsem překvapená, že nabízí škálu všeho možného. Hory s pouští jak v Nevadě, duny jako v Dubaji... (...) Hodně jsme točili během východů či západů slunce, kdy vidíte modré, ohnivé nebo úplně rudé světlo," popisuje jeho vznik zpěvačka.

Má vlast - Michal Prokop & Framus Five

Videoklip ke skladbě Má vlast je prvním klipem Michala Prokopa & Framus Five po dlouhých čtrnácti letech. Režie se ujal Michal Skořepa, který v minulosti spolupracoval třeba s Wohnout nebo Xindlem X. Kromě samotného Michala Prokopa obsadil do videa i Vilmu Cibulkovou, a to rovnou do role vlasti samotné. „Když mi Michal Skořepa do telefonu vysvětloval námět na vizuální složku klipu, hned jsem pochopil, že jsem si vybral  partnera, který ví, o co jde. Moc se mi to líbilo. Na Vilmu Cibulkovou jsme, pokud si pamatuji, přišli tak nějak společně, když jsme spolu probírali, jak by asi měla herečka vypadat, co by měla představovat. Michal mi nabídl ještě několik dalších tipů, nevěděli jsme, jestli by to Vilma vůbec vzala. Když jí zavolal, souhlasila prý okamžitě poté, co si tu píseň poslechla. (...) Byla úžasná a jsem moc rád, že Michal ten klip natočil právě takhle. Oba mají lví podíl na tom, že se dílo podařilo,“ říká Prokop.

Večer plný emocí. Michal Prokop a Framus Five pokřtili desku, převzali si za ni ocenění a připomněli zesnulého Luboše Andršta

Tělo - Ewa Farna

Další nominační želízko v ohni v režii Ondřeje Kudyna, tentokrát za spolupráci s Ewou Farnou a zástupem žen, které se nebály ukázat své jizvy, strie a jiné "nedokonalosti". "Moje tělo bylo dlouhá léta ponižováno a kritizováno ostatními a já se stydím, že jsem dokonce o něm snad na chvíli zapochybovala. Moje nohy, i když ne zrovna štíhlé, mě dovedly až sem, a na bedrech už jsem také něco unesla, pod srdcem jsem nosila miminko. Mé tělo mi slouží tak bezvadně, cítím vůči němu hluboký vděk. Tělo se bude měnit po celý život. Myslím, že je ke zdravému sebevědomí nezbytné dokázat mít rád nebo alespoň přijmout to, na co vliv nemáme," vysvětluje Ewa inspiraci za skladbou i vizuálem. Že myšlenka dopadla na úrodnou půdu dokládá více než patnáct miliónů zhlédnutí.

Text: Andrea Štipčáková, Barbora Kubalová, foto:
Témata: Mirai, Lenny, Marpo, Marek Ztracený, Emma Smetana, Jordan Haj, Midi Lidi, Ewa Farna, Michal Prokop

zavřít