V muzikálu Biograf láska zazní 24 písní Hany Zagorové, premiéra bude v září

foto Koncert Hany Zagorové ve velkém sále pražské Lucerny (na archivním snímku).

Praha - Muzikál Biograf láska, v němž zazní 24 písní devítinásobné Zlaté slavice Hany Zagorové, bude mít v pražském Divadle Kalich premiéru 16. září. Novináře o tom informoval režisér představení Jan Kříž. V hlavních rolích se objeví Marie Křížová, Elis Ochmanová, Michaela Tomešová, Roman Tomeš, Bořek Slezáček, Zbyněk Fric a další muzikáloví herci známí z představení Divadla Kalich.

Autorkou scénáře je spisovatelka a publicistka Uljana Donátová. "S producenty muzikálu jsme si na úplném počátku vybrali základní portfolio písní, o nichž jsme byli přesvědčeni, že v muzikálu musí zaznít. Jsou to písničky, které Hanu Zagorovou jako zpěvačku charakterizují a jsou s ní neoddělitelně spjaté, posluchač si je již při prvních tónech okamžitě vybaví. Ale v průběhu procesu jsme našli i takové, které právě díky emocím, které zprostředkovávají, pomohou dotvořit a posunout příběh a charaktery hrdinů," řekla Donátová.

Divadlo Kalich bylo v roce 2007 místem návratu Zagorové k herectví, když přijala roli v muzikálu Jack Rozparovač. Následovala dlouholetá spolupráce zpěvačky a divadla, jejímž je muzikál Biograf láska vyústěním. "Myslím si, že mým vkladem jsou písničky, které jsem dala k dispozici, a nerada bych se pouštěla do práce, kterou neumím nebo jí nerozumím," uvedla k chystanému muzikálu Zagorová.

Herecké obsazení vzešlo z konkurzů. Na své představitele čekalo osm dospělých rolí, dvě role dětské i role ve sboru. Zagorová nechce zpěvákům v muzikálu dávat rady. "Myslím si, že si s tím určitě poradí každý sám, jen bych trochu doporučila zapomenout na moji interpretaci a dát do toho kus svého názoru, kus svého já a prosadit svou osobnost," řekla.

Choreografkou představení je Petra Parvoničová, autorem hudebního nastudování se stal Ľubomír Dolný.

S uváděním muzikálů, v nichž znějí písně představitelů československé popové scény, má Divadlo Kalich zkušenosti. Momentálně má na repertoáru muzikál Voda (a krev) nad vodou s hity skupiny Elán. Uvádělo také muzikál Atlantida se známými písněmi Miroslava Žbirky.

Za svoji kariéru nazpívala pětasedmdesátiletá Zagorová téměř 900 písní, působila v několika souborech a v divadlech Apollo a Semafor. Pak pro ni Karel Vágner sestavil na přelomu let 1972/1973 doprovodný orchestr. V roce 2014 převzala diamantovou desku Supraphonu za 10,120.000 prodaných zvukových nosičů. O rok později byla akademiky uvedena do Síně slávy v hudebních cenách Anděl. Zatím poslední studiové sólové album Já nemám strach vydala v roce 2018.

Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 29.03.2024 ČTK

Reklama

18°C

Dnes je pátek 29. března 2024

Očekáváme v 17:00 16°C

Celá předpověď