Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Jourová vévodí žebříčku nejvlivnějších Češek. Schillerová se propadla až do druhé stovky

Aktualizováno -
1. června 2022
08:23
Autor: ČTK - 
1. června 2022
08:02

Nejvlivnější ženou Česka je podle časopisu Forbes místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová. Na druhém místě letošního žebříčku se umístila pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová a třetí skončila vdova po zesnulém většinovém majiteli skupiny PPF Petru Kellnerovi Renáta Kellnerová. Naopak loňská a předloňská vítězka, tehdejší vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová, nyní jako šéfka poslaneckého klubu opozičního hnutí ANO figuruje až ve druhé stovce žebříčku. Forbes dnes svůj výběr nejvlivnějších žen poskytl ČTK.

Žebříček sestavuje časopis pojedenácté, letošní je podle Forbesu dosud nejpočetnější. Čítá 180 jmen významných Češek z veřejné sféry, politiky, byznysu, z neziskového sektoru, kultury i sportu. Objevilo se v něm přes 40 nových tváří.

Eurokomisařka Jourová a žalobkyně Bradáčová se umisťují mezi třemi nejvlivnějšími ženami Česka opakovaně, Kellnerová se loni dostala na čtvrtou pozici poté, co po tragickém úmrtí svého muže začala spravovat majetek PPF.

„Věra Jourová obsadila první příčku v letošním žebříčku z řady důvodů. Orgán, v jehož vedení Jourová sedí od prosince 2019, má poslední měsíce hodně napilno - rozhoduje o sankcích proti Rusku nebo chrání Evropu před cílenými dezinformačními kampaněmi organizovanými a placenými Kremlem. Česko bude následující půlrok navíc předsedat Radě Evropské unie a lze očekávat, že naše nejmocnější politička bude ještě více slyšet,“ uvedl Forbes.

„Ocitla jsem se v něčem, co bych nazvala evropským krizovým řízením v době pandemie a války na Ukrajině,“ komentovala svou pozici Jourová.

Bradáčová podle časopisu vedle běžné agendy nyní nově dozoruje i vyšetřování válečných zločinů na Ukrajině. „Vdova po Petru Kellnerovi si kolem sebe v impériu PPF v posledním roce sestavila skutečný kapitálový a mozkový all star tým,“ zdůvodnil výběr Forbes. Před ní na čtvrtém místě skončila finanční ředitelka skupiny PPF Kateřina Jirásková, loni byla pátá. Mezi deseti nejvlivnějšími ženami ČR zůstaly i letos finanční šéfka koncernu Agrofert Petra Procházková, členka představenstva ČEZ Michaela Chaloupková, spolumajitelka dodavatele stavebnin DEK Petra Kutnarová či Simona Kijonková, spolumajitelka společnosti Packeta, která provozuje Zásilkovnu.

Nejvýše postavenou novou tváří žebříčku je na páté příčce Katarína Kohlmayer, finanční ředitelka a členka představenstva skupiny KKCG Karla Komárka. Získala české občanství, což je jednou z podmínek zařazení do žebříčku českého Forbesu.

Schillerová se propadla, ČernochováPekarová Adamová se umístily

Letošní žebříček výrazně proměnily i podzimní volby do Poslanecké sněmovny a nástup nové vlády Petra Fialy (ODS), která nahradila dosavadní tým Andreje Babiše (ANO). Mezi prvními patnácti nejvlivnějšími ženami Česka podle Forbesu nově figuruje ministryně obrany Jana Černochová (ODS) i předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), zatímco Schillerová se propadla do druhé stovky žebříčku.

Redakce českého Forbesu hodnotí ženy v několika kategoriích podle několika základních kritérií, podle nichž přiděluje body. Vychází přitom z metodiky amerického Forbesu. Ke spolupráci zve i poradce, odborníky a znalce jednotlivých odvětví, s nimiž pořadí konzultuje. U majitelek a manažerek firem sleduje hospodářské výsledky firem, obrat, zisk či akvizice, a srovnává je i několik let zpětně. V sekci politiky a veřejné správy redakční tým posuzuje pozice, reálné pravomoci, počet lidí i objem peněz, které rozhodnutí dotyčných žen mohou přímo ovlivnit.

„Důležitým kritériem je pro nás i to, jak jsou tyto ženy ze svých funkcí odvolatelné a kdo všechno má přímý vliv na jejich rozhodování,“ dodal šéfredaktor listu Petr Šimůnek.

Video  „Dávková turistika“ uprchlíků do Česka? Prověřujeme to, říká mluvčí policie. A popsal zneužívání Ukrajinců  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

bobbo ( 1. června 2022 09:05 )

Ta babizna Jourová,kdo na takovou šílenou kravinu přišel?!!!!!!!

Zobrazit celou diskusi