shop.musicserver.cz
Metronome Prague, den 2, Výstaviště Holešovice, Praha, 24.6.2022

Beck zachránil Metronome od průšvihu, skutečnými hvězdami ale byli Oh Wonder

Vydáno: 26.06.2022 21:01 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: Marie Trávníčková

Prší, prší, jen se leje... To bylo hlavní téma druhého dne akce s názvem Metronome Prague, která do České republiky po mnoha letech přivezla kromě jiných i oceňovaného Becka. Vzhledem k nelítostnému počasí ale dlouho nebylo jasné, zda ho vůbec uvidíme. Naštěstí to ale mělo šťastný konec. Víceméně.

Live: Metronome Prague, den 2

místo: Výstaviště, Praha
datum: 25. června 2022
vystoupili: Beck, Oh Wonder, Lola Marsh, Everything Everything, 7krát3 a další

setlist Oh Wonder: Better Now, Without You, I Wish I Never Met You, Heavy, Rollercoaster Baby, Dazzle / Technicolour Beat, Fuck It I Love You, Ultralife, Landslide, 22 Break, Lose It, Drive, Hallelujah

setlist Beck: Hyperlife (Intro), Mixed Bizness, Devil's Haircut, Dreams, Colors (Transition), The New Pollution, The Valley Of The Pagans (Gorillaz cover), Wow, Hollywood Freaks, Wizard (Transition), Where It's At, Loser, Hotwax, Dear Life, Cycle (Transition), Morning, Stratosphere, Lost Cause, Girl, Hyperlife, Nicotine & Gravy, Earthquake Weather, Missing, Qué Onda Guero, Go It Alone, Black Tambourine, Debra, Novacane, Chemtrails, One Foot In The Grave, Dark Places, Saw Lightning, It's All In Your Mind, Everybody's Got To Learn Sometime (The Korgis cover), E-Pro

Fotogalerie

7krát3 & Live Band, Metronome Prague, Výstaviště Holešovice, Praha, 24.6.2022
© Marie Trávníčková
Druhý festivalový den byl ve znamení deště. Ten nejprve zkropil areál ještě předtím, než vystoupil David Žbirka se svým projektem Sunnbrella, pak se ale nebe trochu uklidnilo, a 7krát3 s Live Bandem už mohli hrát pro publikum na postupně osychajících sedačkách u Křižíkovy fontány.

Byl to koncert, který si nenechal ujít ani Mardoša, který se svými Tata Bojs stejné pódium opanoval o něco později. A viditelně se dobře bavil. Ono ostatně nebylo divu, protože Štěpán Hebík zpíval jako král. Nejen jeho záměrně štiplavé texty a pikantní průpovídky, ale hlavně právě jeho vokální přednosti byly ozdobou festivalu. Škoda jen, že ačkoliv se sám živí jako fyzioterapeut, nedal do vystoupení více pohybu. Do budoucna by také stálo za to zainvestovat do vokalistek, aby si nemusel nechat pouštět half-playback, ale i přesto to byl vynikající set. Pokud jste ještě neměli tu čest, napravte to.

Lola Marsh, Metronome Prague, Výstaviště Holešovice, Praha, 24.6.2022
© Marie Trávníčková
Takřka ve stejnou dobu vystupoval na Park stage Marpo, který slavil deset let s Troublegangem. Předvedl svůj obvyklý standard, nezapomněl na hity typu "Generace velkejch snů" nebo "Bad Man", nicméně pod pódiem měl na poměry jiných svých pražských koncertů poměrně prázdno. Psali jsme to už v úvodu reportu z prvního dne a je třeba to zopakovat - Metronome Prague má cílovku úplně jinde a není div, že fanoušci Oty Petřiny dorazili spíše nárazově. Vždyť pro spoustu z nich na festivalu v ten den nehraje jiný, žánrově blízký interpret, aby se jim nákup drahé vstupenky vyplatil.

Kdo si ale popošel ještě o pár desítek metrů dál, mohl na Tree stagei, která byla volně dostupná i návštěvníkům bez lístku, narazit na Emily Burns. Ze setu londýnské písničkářky jsme stihli jen kousek, ale i z něj bylo zřejmé, že sedmadvacetiletá zpěvačka má potenciál a s trochou štěstí o ní ještě uslyšíme. Škoda jen, že hrála na pódiu, k němuž doléhal hluk opodál vystupujícího Marpa.

Oh Wonder, Metronome Prague, Výstaviště Holešovice, Praha, 24.6.2022
© Marie Trávníčková
O poznání větší zástupy se sešly pod hlavní scénou, kde se měsíc od koncertu v Paláci Akropolis přijeli ukázat Lola Marsh. Dreampopové duo dříve spolu randících, ale dnes už jen hrajících partnerů vzniklo v izraelském Tel Avivu, na kontě má dvě desky a naživo vystupuje s doprovodným bandem. Pokud byste si však těchto skutečností nebyli vědomi, klidně byste si mohli myslet, že koukáte na další indie písničkářku z Británie, která se před vystoupením naučila pár českých slovíček. Tak dominantní totiž zpěvačka Yael Shoshana Cohen ve svém projevu je. Set to byl sympatický, nicméně přece jen trochu zapadl v konkurenci jiných.

A tím máme na mysli zejména Oh Wonder. Fenomenální popové duo máme na musicserveru hodně rádi a v archivu najdete nejeden chvalozpěv na jejich adresu. Naživo s nimi vystupují ještě další tři muzikanti, jedná se tedy už o plnohodnotnou kapelu a od svého posledního koncertu v Roxy přijeli s řadou novinek. Světelná show byla s postupně černající oblohou lepší než když dřív a změny se udály i v osobním životě protagonistů. Není to tak dávno, co jim fanoušci na sociální sítě psali, že by to Anthony a Josephine měli dát dohromady i jako pár, protože by jim to spolu nesmírně slušelo, a oni podobné vzkazy vytrvale odmítali. A vida, na Metronomu už spolu hráli coby manželé Westovi.

Oh Wonder, Metronome Prague, Výstaviště Holešovice, Praha, 24.6.2022
© Marie Trávníčková
S tím, že ale není všechno jen růžové, se svěřili před písní "Rollercoaster Baby": přiznali, že si prošli obdobím, kdy se málem nadobro rozešli. Tvorba čtvrté studiovky "22 Break" tak pro ně byla párovou terapií, kdy se zase dali dohromady jak hudebně, tak lidsky. Mimochodem, ten název nemá symbolizovat číslo dvaadvacet, nýbrž slovní hříčku vztahující se ke známému životnímu moudru, že za rozpadem vztahu vždy stojí obě strany.

Koncert to ale byl úžasný. Vlastně ten nejlepší, který byl na Metronomu dosud k vidění. Líbivé, ale nevtíravé melodie přilákaly solidní množství příznivců, band vytrvale komunikoval s publikem a jako vždy byla středobodem všeho rozdováděná Josephine, která už zase vypadala, že její diblíkovitost a zároveň nespoutanou energii brzdí jen nutnost zahrát občas i něco na klávesy - jinak by nejradši poskakovala na pódiu ze strany na stranu a radovala se s fanoušky nabitými euforií. Jo, a novinka "Fuck It I Love You" je hit na první poslech.

Oh Wonder, Metronome Prague, Výstaviště Holešovice, Praha, 24.6.2022
© Marie Trávníčková
Mezitím už ale z nebe začaly padat první kapky, a když Oh Wonder skončili, nad areálem už nebe naplno protrhlo hráz. Brzy tak temnotu prostupovaly jen stále častěji zjevující se blesky. Z travnatých ploch před hlavním pódiem se stala bahenní louže, a i když to co do množství bláta na nedávno skončený Nova Rock ještě nemělo, bylo zřejmé, že program podle plánu pokračovat nebude.

A tady se bohužel zase začaly ukazovat pořadatelské minely. Povětrnostní podmínky jsou totiž skvělým prubířským kamenem, podle kterého poznáte dobře zorganizovaný festival. Na některých akcích víte o chystané bouřce už před začátkem. Pak vás včas informují festivalová appka i sociální sítě. Víte, kdy to zhruba začne. Navedou vás, kam se schovat, čemu se vyhnout, kdy, kdo a zda vůbec bude hrát... Zkrátka se i přes nepřízeň přírody cítíte jako v bavlnce.

Ale tady ne. Že sociální sítě Metronomu spravuje člověk, který neovládá pravopis, je sice trapné, ale dá se to přežít. Tady byl o dešti jeden post, a to ještě jeho hlavním posláním bylo, ať si nebereme deštník, který stejně leckdo v areálu měl. Ale co ta informační rozháranost? Některé příspěvky se objevovaly jen v události na Facebooku, pro fanouškovskou stránku se ale schovávaly jen ty pozitivní příspěvky o tom, že zrovna hraje ten a ten. Velkoplošné obrazovky se ke komunikaci nevyužívaly, to už se spíš stávalo, že jim obraz v průběhu koncertů i zcela vypadl. A na hlavní stagei se akorát párkrát kdosi zjevil, aby zahlásil, že za zhruba patnáct minut se to nějak vyhodnotí. Zkrátka hrůza.

Beck, Metronome Prague, Výstaviště Holešovice, Praha, 24.6.2022
© Marie Trávníčková
Malým zázrakem je, že Beck nakonec přece jen vystoupil. Bylo to však s dvaašedesátiminutovým zpožděním, kdy to už řada diváků vzdala. Pod pódiem tak sice neměl úplně prázdno, ale určitě to nebyl takový dav, jaký by si vzhledem ke svému otisku v populární hudbě zasloužil.

Nedostatečná a nepromyšlená komunikace ze strany pořadatelů také zapříčinila, že jsme neviděli hrát jinak výbornou kapelu Everything Everything. Ta se totiž na Moon stagei měla představit původně až po Beckovi, přitom by skvěle vyplnila to hodinové čekání, kdyby ji pořadatelé přesunuli o něco dřív. Jenže zatímco jsme si - stejně jako mnozí další - mysleli, že je musíme oželet, protože hrají ve stejném čase jako Beck, dozvěděli jsme se až se zpožděním, že i oni byli odsunuti a hráli až po něm, kdy už jsme spolu s většinou návštěvníků areál po čtyřech hodinách vytrvalého deště vyčerpaně opustili.

Podle ohlasů těch, kteří zůstali, to ale údajně nestálo za nic, protože Moon stage každoročně disponuje otřesným zvukem, a koncert těchto Britů tak patřil mezi další z těch, který to v pavilonu odnesl. Že by takto dobrou skupinu bylo dobré více propagovat i marketingově, ani nemluvě.

Ale zpátky k Beckovi. U něj bylo už při ohlášení zřejmé, že nepřiláká takové davy jako třeba Nick Cave, a to i přesto (nebo snad právě proto), že k nám nezavítal už pěknou řádku let. A ostatně i jeho hudba na některých jeho deskách není úplně jednoduchá, takže pokud nejste znalci jako například náš kolega Jakub Malar, může být náročnější jeho dílo vstřebat. A platí to i pro jeho pražský set, který byl nejen kvůli nastalé situaci poněkud nestandardní. Beck má totiž ve zvyku hrát mnohem víc písniček, než jiní umělci - v Praze se dostal na pětatřicet položek během přibližně devadesáti minut. Z toho je zřejmé, že řada skladeb nezazněla kompletních, usekávaly se intra, outra i celé sloky. Velkou část setu nebyl prostor ani pro potlesk, aby se všechno stihlo.

Beck, Metronome Prague, Výstaviště Holešovice, Praha, 24.6.2022
© Marie Trávníčková
Takové ale jeho koncerty přinejmenším na aktuálním turné bývají, nicméně méně je někdy více. Například "Dreams" nebo "Wow" jsou tak výborné kousky, že slyšet z nich jenom část docela zamrzelo. Beck několikrát pochválil přeživší za to, že i v dešti na něj počkali, bylo na něm však znát, že stejně docela spěchá k závěru a spíše než o zážitek pro fanoušky a užívání si společných chvil mu jde o to, aby naplnil svou část smlouvy. Asi není úplně fér mu to vyčítat, v podobných podmínkách by se tak zachoval kdekdo.

Vystoupení z poklusu zvolnilo až ve své poslední třetině, kdy se hudební chameleon nechal slyšet, jaká že byla jeho první návštěva Prahy ještě s jeho dědou a jak tehdy poznal Milana Knížáka. Tesně před koncem, kdy už malá ručička na hodinkách ukazovala na jedničku, nabídl i svou verzi "Everybody’s Gotta Learn Sometime", kterou na začátku tisíciletí věnoval úžasnému filmu "Věčný svit neposkvrněné mysli" s Jimem Careym a Kate Winslet. Bohužel ale jeho živá verze zněla o dost jinak a hůř, než jak si ji pamatujeme ze studiové podoby. Tak či tak byl ale Beck v Praze zážitkem spíše pro to všechno, co se kolem toho dělo, než pro ten koncert samotný, během nějž si jen párkrát zabrnkal na kytaru.

O třetím a posledním dni, kdy se vystupujících na Výstavišti sešlo vůbec nejvíce, poreferuje už kolega Dan Hájek. I tam ale docházelo k přesunům, například Flohio, coby velký tahák pro fanoušky rapu, byl posunut kvůli zpožděnému letu až někdy na třetí hodinu ranní. Posouval se i koncert Andyho Čermáka. A nefungovala ani Park stage. O absenci posílení nočních spojů z Výstaviště ani nemluvě. O tom všem se ale dočtete už brzy.

Beck, Metronome Prague, Výstaviště Holešovice, Praha, 24.6.2022
© Marie Trávníčková
I z dosavadních dvou dní ale lze prohlásit totéž, co o předchozích ročnících. Metronome Prague je akce s obrovským potenciálem, která by klidně mohla konkurovat ostravským Colours. A se všemi těmi sponzory a napojením na Prahu by mohla být i lepší. My jí na té cestě držíme palce i dál. Bohužel je ale realita zatím stále jinde a i ve svém pátém ročníku festival dělá spoustu chyb. Takže asi takto - dokud bude areálem procházet víc kravaťáků z PPFky, která si tam pořádá svůj večírek, než kolik lidí uvidíme v tričku vystupujících hvězd, budeme vědět, že změna je v nedohlednu.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 9/2024 - od Jacoba Colliera přes Kaiser Chiefs po Liama Gallaghera s Johnem Squirem (06.03.2024 20:41)
- Audio: The Black Keys se v coveru "I Forgot To Be Your Lover" noří do soulu (19.02.2024 09:49)
- Audio: The Black Keys chystají nové album. Pilotní singl "Beautiful People (Stay High)" napsali společně s Beckem (15.01.2024 16:43)
- Naživo: Marpo zase koncertuje. V sobotu upražil O2 universum (12.12.2023 09:22)
- 7krát3 v "Gabrielovi" znovu oživuje dávnou skladbu Michala Horáčka a Hany Hegerové (05.12.2023 18:33)
- Recenze: Lenny a Marpo na společném EP "Klenoty" potenciál nenaplnili (07.11.2023 08:00)
- Video: Z nového hitu "My dva" Lenny a Marpa stříkají hektolitry zamilovanosti a spokojenosti (04.11.2023 12:22)
- Video: Lenny a Marpovi vznikly pod rukama "Klenoty", zpěvačka v něm anglicky rapuje (11.10.2023 07:52)
- Rozhovory: Marpo - Chtěl jsem se vším skončit, ale chytil jsem druhej dech (18.09.2023 17:00)
- Audio: The Chemical Brothers a Beck opět spojili síly. Singl "Skipping Like a Stone" se pyšní neúnavným rytmem (23.08.2023 16:36)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Queen Adele AC/DC Sia U2 Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu