Chinaski na festivalu Benátská! zahráli staré hity, ale chystají nové album

foto Třetí den festivalu Benátská!, 30. července 2022 v Liberci. Vystoupení skupiny Chinaski ve složení Michal Malátný (na snímku) – kytara, zpěv, František Táborský – sólová kytara, zpěv, Jan Steinsdörfer – klávesy, Tomi Okres – basová kytara, Lukáš Pavlík – bicí.

Liberec - Mezi posledními vystupujícími na hudebním festivalu Benátská!, který se od čtvrtka konal v libereckém areálu Vesec, byly dnes skupiny Team a Chinaski. Koncert Chinaski nabídl jejich starší hity jako Dlouhej kouř, Vrchlabí, 1970 nebo Kapradí. Populární kapela návštěvníkům festivalu nabídla i jednu novou skladbu s názvem Dvě srdce vejpůl, která bude součástí jejich chystaného alba.

"V březnu jsme byli čtrnáct dní ve studiu v Norsku, kde vzniklo dvanáct nových věcí. Dvě srdce vejpůl už jsme natočili loni k filmu Každej ví kulový. Teď se nahrávky míchají v Los Angeles. Chceme desku vydat na konci září. Mám radost, že po té době, kdy jsme se v nové sestavě sehráli, už z nás kluci nemají zbytečný respekt. Sedlo si to, myslím, že to bude nejlepší deska, jakou jsme kdy udělali. Ještě nevíme, jak ji nazveme, asi se bude jmenovat nějak norsky," řekl ČTK zpěvák a kytarista Michal Malátný.

Svou zatím poslední studiovou desku 11 vydali Chinaski před třemi lety. Jde o první nahrávku v nové sestavě, kdy zpěváka Michala Malátného a kytaristu Františka Táborského doplnili bubeník Lukáš Pavlík, slovenský baskytarista Tomi Okres a klávesista Jan Steinsdörfer. "Na podzim chystáme nějaké křty a potom jarní turné. V nové sestavě hrajeme pátý rok a všichni na desce budou mít svoje písničky. Budou tam tvrdé skladby, rychlé písně i balady a já už se nemůžu dočkat září, protože nechci pořád dokola hrát staré písně," dodal Malátný.

V čele slovenské kapely Team, která si letos připomíná 40 let od svého založení, se představil zpěvák a kytarista Paľo Habera, jenž letos 12. dubna oslavil své 60. narozeniny. Skupina, která se na Benátské! představila před pěti lety, opět nabídla za podpory světelného parku několika tisícům fanoušků své hity jako Ženská menom panika, Óda (...na tie cesty po tele), Prievan v peňaženke nebo Krátke lásky, jejichž melodické refrény si velká část publika zazpívala s kapelou.

Dnešní program zahájili na hlavním pódiu písničkáři. První vystoupil zpívající herec Jiří Schmitzer a po něm Pokáč. I v deštivém počasí přilákali první stovky diváků. Nakonec jich dnes dorazilo přibližně stejné množství jako v pátek, kdy pořadatelé ohlásili 12.000 návštěvníků

Písničkáře vystřídal osmasedmdesátiletý Petr Spálený s Apollo bandem, který svými hity jako Dáma při těle nebo Kdybych já byl kovářem zaujal zejména starší publikum. Na stejném pódiu svými hity známými z filmů a televizních seriálů sklidil aplaus Michal Hrůza s Kapelou Hrůzy. Ve Stanu Radia Impuls se jako první představila skupina Ornament. Následovala vystoupení muzikantů svázaných s Libercem. Zahráli Sebastian, Atmo Music a Lipo. Festival zakončí skupina Mirai a v ranních hodinách dýdžejská produkce.

Letošní festival Benátská! s Impulsem začal 28. července společnou festivalovou oslavou šedesátin Olympiku a čtyřicetin Arakainu. Program nabídl pouze české a slovenské umělce. Pořadatelé avizovali, že vzhledem k riziku s případnými pandemickými problémy letos nepozvou žádné zahraniční hvězdy.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 19.04.2024 ČTK

Reklama

6°C

Dnes je pátek 19. dubna 2024

Očekáváme v 09:00 8°C

Celá předpověď