Slavonický hudební a filmový festival začal vernisáží malířky Sedlo

foto Ilustrační foto - Náměstí ve Slavonicích, kde se koná devátý ročník přehlídky Slavonice Fest, 22. července 2022.

Slavonice (Jindřichohradecko) - Hudební a filmový festival Slavonice Fest dnes začal vernisáží výstavy akademické malířky Kláry Sedlo. Ta své obrazy instalovala do kostelíku v Maříži nedaleko Slavonic na Jindřichohradecku. Do neděle budou moci návštěvníci zhlédnout přes 70 filmů v klimatizovaných sálech, navštívit velké koncerty i komornější vystoupení interpretů, zúčastnit se diskusního fóra na téma dezinterpretace.

U expozice Martina Ceplechy na zahradě za kostelíkem v Maříži se dnes vpodvečer sešli pořadatelé s natěšenými návštěvníky. "Po dvou letech jsme se vrátili k tradičnímu programu, tedy máme i velké koncerty, které se loni kvůli covidové situaci nekonaly," řekla ČTK za organizátory Barbara Trojanová. Po úvodních slovech byla připravena kulturní vložka v podobě vystoupení literární formace Kvašňák a následovala vernisáž.

Přímo na náměstí renesančního městečka vzniklo letní kino. Projekce zahájí dnes večer kultovní film Tomáše Vorla Kouř. Připraveno je šest klimatizovaných sálů, v kulturním domě se odehrají koncerty. Vystoupí Laura a její tygři, J.A.R., Ivan Mládek a Banjo Band a Vypsaná fixa. V Maříži pak zahraje Lenka Dusilová, Jiří Schmitzer a další. "S návštěvností to podle prodaných vstupenek vypadá už teď lépe než v roce 2021. Jsme zvědaví, jestli se dostaneme na ta rekordní čísla z roku 2019," uvedla Trojanová. Tehdy se vydalo na festivalu téměř 20.000 vstupenek.

Osm českých filmařů přijede představit své filmy přímo do Slavonic. Na programu jsou novinky z televizní tvorby, studentské a animované filmy. Do Maříže ze Slavonic bude po celý festival jezdit elektrobus. Pozornost soustředili pořadatelé také na třídění opadu, k dispozici jsou u občerstvení vratné kelímky. Kdo získá cenu diváků, bude známo v neděli.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 11.05.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je sobota 11. května 2024

Očekáváme v 03:00 10°C

Celá předpověď