Koncert u příležitosti předsednictví ČR v Radě EU sledovaly tisíce lidí

foto Česká filharmonie zahrála na open-air Koncertu pro Evropu při příležitosti českého předsednictví v Radě EU, 2. září 2022, na plovoucí scéně u Slovanského ostrova v Praze.

Praha - Koncert pro Evropu České filharmonie konaný u příležitosti předsednictví ČR v Radě EU večer na plovoucí scéně u pražského Slovanského ostrova na Vltavě a okolí sledovaly tisíce lidí. Kapacita hlediště pro 1200 sedících byla vyprodána, další návštěvníci produkci přihlíželi z nábřeží, Slovanského ostrova, mostu Legií a také z různých plavidel. Scéna o nosnosti 800 tun složená z 25 pontonů podle pořadatelů pojala 170 účinkujících.

Slavnostní večer zahájila po setmění Česká filharmonie Ódou na radost Ludwiga van Beethovena. Na začátku akce se rozezněl památeční Zvon #9801, který připomíná osud zvonů, jež za druhé světové války odvezli nacisté z Protektorátu Čechy a Morava do Německa a přetavili je na zbraně. Poté zazněla česká hymna. V úvodním slovu premiér Petr Fiala (ODS) označil koncert za oslavu české kultury a evropské spolupráce.

Marek Vrabec, ředitel festivalu Prague Sounds, poděkoval České filharmonii, že byla ochotná vystoupit 'na vodě' a nebesům za to, že od rána ukázala modř.

Česká filharmonie pod vedením svého šéfdirigenta Semjona Byčkova vedle Beethovenovy Devátá symfonie s Ódou na radost nabídla symfonickou báseň Vltava Bedřicha Smetany, předehru Karneval, jednu z volného triptychu předeher Antonína Dvořáka, kam ještě patří díla V přírodě a Othello, a Glagolskou mši Leoše Janáčka.

Vedle České filharmonie se na plovoucí scéně představil také Pražský filharmonický sbor pod vedením sbormistra Lukáše Vasilka. Jako sólisté vystoupili sopranistka Evelina Dobračevová, mezzosopranistka Lucie Hilscherová, tenorista Aleš Briscein, basista Jan Martiník a varhanice Daniela Valtová Kosinová.

Před Koncertem pro Evropu, jehož byl pořadatelem festival Prague Sounds ve spolupráci s úřadem vlády, se uskutečnil doprovodný program na Václavském náměstí. Akcí nazvanou Ode to Joy provedl hudebník, herec a moderátor Ondřej Havlík známý pod uměleckým pseudonymem En.dru. Celý program Koncertu pro Evropu mohli zájemci na Václavském náměstí sledovat v přímém přenosu na velkoplošné obrazovce.

Festival Prague Sounds první koncert na Vltavě uspořádal v roce 2020. Uprostřed koronavirové krize na akci nazvané Hope for Prague vystoupil britský houslista Daniel Hope. O rok později na stejném místě oslavili 25 let festivalu Struny podzimu týdenním festivalem, jehož hlavní hvězdou byl americký violoncellista Yo-Yo Ma.

Koncert České filharmonie na Vltavě nebyl jedinou doprovodnou kulturní akcí předsednictví ČR v Radě EU. V pražském Rudolfinu se 8. července uskutečnil slavnostní koncert PKF - Prague Philharmonia k zahájení předsednictví České republiky v Radě Evropské unie. Pod taktovkou Jana Kučery se sólistou Tomášem Kačem ve světové premiéře zazněla Kačova skladba Silnější než včera připravená pro tuto příležitost. Česká republika 1. července společným zasedáním vlády a Evropské komise v Litomyšli zahájila půlroční předsednictví v Radě EU. Na závěr setkání se konal koncert Česká filharmonie.

Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 28.03.2024 ČTK

Reklama

15°C

Dnes je čtvrtek 28. března 2024

Očekáváme v 09:00 10°C

Celá předpověď