Trendy
Výměna manželek 2024 válka na Ukrajině Survivor 2024 Kate Middleton

Tři roky po odchodu Karla Gotta: Své rodině posmrtně vydělal 85 milionů

Karel Gott na své poslední cestě.
Zdroj: Se souhlasem Ivany Gottové
+ Dalších 7 fotografií
PENÍZE

Zpěvák Karel Gott (†80) opustil tento svět 1. října 2019, pro mnohé jeho obdivovatele a posluchače ale jako by nikdy nezemřel a žil naopak dál. A také právě proto jeho jméno dál vydělává rodině peníze. Kolik už za tu dobu Ivana Gottová s dcerami získala? To zjistila redakce eXtra.cz.

Karel Gott: Vydělává i roky po smrti

Už samotné tantiémy, tedy poplatky za hraní písniček, jejichž byl Slavík interpretem, nebo za reprízy pořadů by slušně uživily deset domácností najednou. S ohledem na to, o jak slavné jméno jde, jak hrané jsou songy zpěváka Karla Gotta, a to zdaleka nejen v čase vánočním, jehož je skoro synonymem, a také i proto, že nejde zdaleka jen o Česko, ale i o Slovensko, Německo, Rakousko nebo Švýcarsko (Polsko a Rusko částečně také), se budou odhadem pohybovat minimálně v řádu zhruba deseti milionů korun za rok.

K tomu připočtěme dalších minimálně deset milionů za prodeje desek a už můžeme být na částce kolem 40 milionů.

To přitom není zdaleka vše. Ivana Gottová vydala jednak knihu a za druhé také umožnila natočit dokumentární film s obrovskou návštěvností.

10 milionů za Cestu za štěstím

Kniha Má cesta za štěstím se sice prodávala za částku většinou přesahující tisíc korun, ovšem byla výpravná a byl to ideální dárek pro maminky a babičky, takže šla na dračku. I podle Blesku se hned první várka několika desítek tisíc výtisků okamžitě vyprodala.

Ivana Gottová mohla kvůli mimořádnosti projektu s klidem inkasovat neobvykle vysokou odměnu šplhající se k 250 korunám za výtisk. Budeme ale skromně počítat se dvěma stovkami.

Při velmi hrubém odhadu, že prodeje dosáhly 60 tisíc výtisků, by výdělek z knihy mohl být přes 12 milionů korun. Možná ale i dvojnásobný.

33 milionů za film

Pak je tu dokument režisérky Olgy Špátové s prostým názvem Karel. Na ten do kina přišlo více než 400 tisíc diváků, po odečtení provize kin a distributora si mohla firma vdovy Ivany Gottové přijít až na 29 milionů korun. Práva pro Netflix, kde snímek slavil velký úspěch, nebo pro Voyo mohla vynést přes dalších tři a půl milionu jen za Česko, za uvedení filmu na německém Netflixu připočtěme další milion korun.

Suma sumárum Karel Gott rodině po smrti vydělal už zhruba 85 a půl milionu korun (samozřejmě před zdaněním). A výdělečný bude i dál. Však byl výjimečný zpěvák a umělec také unikátem, který se rodí sotva jednou za tisíciletí…

Co dělat při jaderné havárii: Základní rada zní schovej se a zůstaň v kontaktu, říká Dana Drábová

Související články

Další články

Nejnovější kauzy