S Ambrožem se při jeho oblíbené hudbě rozloučili kolegové z branže a fanoušci

foto Poslední rozloučení s rockovým zpěvákem, kytaristou, skladatel a textařem Michalem Ambrožem. 9. listopadu 2022, Praha.

Praha - Za velkého zájmu se dnes ve strašnickém krematoriu v Praze uskutečnilo poslední rozloučení s rockovým zpěvákem, kytaristou, skladatelem a textařem Michalem Ambrožem. S frontmanem skupin Jasná páka, Hudba Praha a Divoký srdce, který zemřel po delší nemoci 31. října ve věku 68 let, se přišli rozloučit kolegové z branže a fanoušci. Mimo jiných například dorazil zpěvák Petr Váša z kapely Jasná Páka, se kterým Ambrož natočil letos na jaře svou poslední nahrávku Starej bejt každej neumí. Z dalších muzikantů přišel Luboš Pospíšil, zpěvák skupiny Visací zámek Jan Haubert nebo Petr Janda.

Fotogalerie

"Hudba je nebezpečná branže plná záludností od všelijakých alkoholů a drog, zdravotní problémy, stres a emoce, které hudbu provází. Já se sám divím, že ještě chodím," podotkl osmdesátiletý lídr kapely Olympic Janda.

Mezi dalšími známými smutečními hosty byli také hudební publicisté Ondřej Bezr a Jan Rejžek, producent Milan Cimfe, zástupci Rádia Beat, kde Ambrož působil jako moderátor, či organizátor festivalu TrutnOFF BrnoON Martin Věchet, který mezi květiny a věnce pod katafalkem položil několik výtisků festivalového zpravodaje.

Hudebník David Koller v dojemné i místy veselé smuteční řeči zavzpomínal na proslulé hudební večírky, kterých bych Ambrož v 80. a 90. letech iniciátorem. "Nejdelší z mejdanů trval čtvrt roku, Petr Kalandra měl u Ambrožů i pyžamo. Michal byl pro mě víc než kamarád, cítil jsem se jako člen jeho rodiny," uvedl dojatý Koller, který jen s vypětím sil dokončil svůj projev.

Poslední rozloučení zahájila reprodukovaná píseň Ambrožovy oblíbené skupiny The Rolling Stones Wild Horses. Dále zazněly skladby Nicka Cavea, PJ Harvey a Ambrožova vlastní píseň Srdeční příběh ze stejnojmenného alba, které v roce 2016 natočil s Kollerem.

Svoji nejznámější kapelu Hudba Praha založil Ambrož v roce 1984 po zákazu Jasné Páky, která se v článku Nová vlna se starým obsahem v časopise Tribuna ocitla na černé listině. Článek, který byl podepsán fiktivním jménem Jan Krýzl, odstartoval perzekuci alternativní české rockové scény, jež zasáhla především představitele punku a nové vlny. Postižen byl kromě Jasné páky třeba Pražský výběr. Ambrož kapelu přestavěl a použil tehdy hojně používaný trik - soubor přejmenoval.

První etapa Hudby Praha se uzavřela v roce 1996. Důvodem bylo přetížení skupiny a sólové projekty jejích členů. Ambrož se věnoval projektu Divoký srdce. Druhé období zahájil v roce 1999 charitativní Koncert pro Kosovo. Na podzim 2006 oslavila kapela označovaná tou dobou Jasná páka/Hudba Praha 25. výročí založení a vstoupila do Beatové síně slávy. S Hudbou Praha vydal Ambrož v roce 2019 studiové album Michal Ambrož & Hudba Praha. Předchozí sestava Hudby Praha se rozpadla před osmi lety. Vznikly dva soubory, které navázaly na její tradici - Hudba Praha Band a Michal Ambrož & Hudba Praha.

Ambrož, který se narodil 23. ledna 1954 v Havlíčkově Brodě, se vzhledem k problémům s revmatismem v posledních letech musel vzdát hraní na kytaru.

Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 29.03.2024 ČTK

Reklama

18°C

Dnes je pátek 29. března 2024

Očekáváme v 14:00 18°C

Celá předpověď