Koncert ke Stivínovým osmdesátinám nabídl baroko, rock i hru na lahve

foto Jazzový hudebník Jiří Stivín vystoupil v rámci hudebního festivalu Prague Sounds, 19. listopadu, Praha.

Praha - V zaplněné Dvořákově síni pražského Rudolfina se dnes v rámci festivalu Prague Sounds uskutečnil koncert u příležitosti osmdesátin Jiřího Stivína. S tuzemskou jazzovou legendou si při té příležitosti zahrála řada českých hudebních osobností. Zazněla klasická a rocková hudba. Stivín v typické placaté čepici, který narozeniny oslaví 23. listopadu, během večera předvedl, že lze hrát i na různé lahve od alkoholu. Celý život mě nejvíce baví improvizace, řekl na úvod vystoupení.

Program otevřela skladba barokního skladatele Georga Philippa Telemanna, kterého Stivín v roli moderátora večera označil za svůj vzor, protože skládal hudbu do svých 86 let.

Několik skladeb do programu Stivín vybral ze svého alba Zvěrokruh z roku 1977 - nejdříve za doprovodu kapely uvedl čtveřici kompozic Flegmatici, Sangvinici, Melancholici a Cholerici. Zpět do hudební historie se vrátil skladbou Concerto F dur pro zobcovou flétnu a smyčce Giuseppeho Baldassareho Sammartiniho. Svoji vlastní tvorbu představil v kantátě Všeliká věc má jistý čas, ve které ho doprovodili Veronika Vítová (zpěv), Štěpán Janoušek (trombon, zpěv), Robert Hugo (varhany) a další muzikanti.

Stivín se představil také jaké fotograf. Během koncertu mohli přítomní na projekční ploše sledovat jeho snímky, které ozdobily i prostory Rudolfina. Autor připomněl, že dávno předtím, než se to stalo módou, dělal selfie. Hosté si mohli prohlédnout jeho společné fotografie s Karlem Gottem, Markem Ebenem, Billem Clintonem, Václavem Havlem, Antonínem Panenkou, Jiřinou Bohdalovou, Milošem Formanem, Petrem Jandou, Miroslavem Horníčkem, Halinou Pawlowskou a dalšími osobnostmi. "Selfie už nefotím, dnes to dělá každý," uvedl Stivín.

Mezi dalšími gratulanty byli Michael Kocáb a Ondřej Soukup, kteří se Stivínem provedli improvizace na téma skladby Oheň ze Zvěrokruhu. Poté je doplnil kytarista Michal Pavlíček a společně zahráli skladbu Tatrman z repertoáru kapely Pražský výběr.

Posledním hostem byl hudebník a divadelník Jiří Suchý, který na přání oslavence za velkého aplausu publika zazpíval za doprovodu klavíristy Emila Viklického píseň Koupil jsem si knot. "Byly doby, kdy i mně bylo osmdesát, to jsem byl ještě mladý," žertoval jedenadevadesátiletý Suchý. "Výhodou našeho věku je, že neumřeme předčasně," reagoval Stivín.

Koncert zakončila titulní skladba alba Zvěrokruh a Stivínova hra na příčnou flétnu, po které se dočkal dlouhotrvajících ovací vestoje.

Stivín se hudebně poprvé prosadil v rockové kapele Sputnici. Jeho další cesta vedla k jazzu. S Martinem Kratochvílem založil a vedl skupinu Jazz Q, byl členem SHQ Karla Velebného, následovaly vlastní kapely Stivín & Co, Jazz System a System Tandem s kytaristou Rudolfem Daškem. Později spolupracoval i s Kühnovým smíšeným sborem nebo Talichovým kvartetem.

Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 29.03.2024 ČTK

Reklama

18°C

Dnes je pátek 29. března 2024

Očekáváme v 09:00 12°C

Celá předpověď