Skupina Tata Bojs vydala reedici alba Kluci kde ste? a zahraje v Divadle Archa

foto Ilustrační foto - Členové skupiny Tata Bojs, vlevo je baskytarista Mardoša (vlastním jménem Marek Huňát) a vpravo bubeník a zpěvák Milan Cais, 2. listopadu 2017.

Praha - Skupina Tata Bojs vydala na vinylové reedici 15 let staré album Kluci kde ste? a písničky z něho představí 23. listopadu v pražském Divadle Archa. Na stejném místě kapela před časem pokřtila vinylová vydání nahrávek Futuretro a Biorytmy. "Úvod koncertu nabídne výběr z desky Kluci kde ste?, musíme proto trochu zalovit v paměti. Písničku Spáč zahrajeme v nové verzi, na které s námi spolupracoval rapper MC Idea. Druhá polovina večera už bude náš současný koncertní repertoár postavený na desce Jedna nula," řekl v rozhovoru s ČTK baskytarista Marek Huňát vystupující pod uměleckým jménem Mardoša.

Album Kluci kde ste? vyšlo v dubnu 2007 a je sedmým titulem ve studiové diskografii Tata Bojs. Vzniklo ve studiu Gui-Tón, které tehdy sídlilo v dnes již neexistujícím klubu Delta, a oproti předchozímu Nanoalbu z roku 2004 jej nerámuje žádný příběh ani koncept. Z desky vzešel mimo jiné v kategorii Píseň roku cenou Anděl 2007 ověnčený hit Pěšáci.

"Pěšáci zůstali jako taková koncertní stálice, na albu Kluci kde ste? jsou písničky, které jsme na živo hráli málo, ale třeba Schovka nebo Hlídací byly součástí repertoáru," uvedl Mardoša. "Pěšáky jsme hráli rok před vydáním desky a už tenkrát tahle skladba celkem zarezonovala. Přišlo nám dobré začít desku právě touhle písní. Bylo na ní několik vážnějších témat, takže jsme to vykopli odlehčenou věcí," dodal.

Během příprav alba Kluci kde ste? kapelu opustila zpěvačka Klára Nemravová, která s Tata Bojs vystupovala sedm let v roli hosta. Zároveň se sestava nově rozšířila o klávesistu Jiřího Hradila. Ten hostoval již na Nanoalbu a jeho následném koncertním provedení, ale teprve na Kluci kde ste? se podílel už od samého začátku i jako spoluautor nového repertoáru.

Tata Bojs na konci 80. let začínali jako školáci z Hanspaulky. Získali desetkrát cenu Akademie populární hudby Anděl a řadu dalších ocenění včetně zlatých desek za prodej alb Ležatá osmička a A/B. Skupina v posledních letech vydávala svá starší alba Futuretro, Nanoalbum a Biorytmy na vinylu. Hudební tvorba Tata Bojs je úzce propojená s dalšími uměleckými žánry: výtvarným, literárním, filmovým i s baletem.

Letos v květnu v pražském O2 universum pokřtili své zatím poslední album Jedna nula. V brněnském studiu České televize nyní vzniká dokumentární film tatabojs.doc v režii Marka Najbrta. Celovečerní sci-fi dokument o skupině Tata Bojs, která příští rok oslaví 35 let na hudební a kulturní scéně, bude mít premiéru na podzim 2023.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 18.04.2024 ČTK

Reklama

10°C

Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024

Očekáváme v 17:00 8°C

Celá předpověď