Vokální skupina Skety vydala singl o rodičovství a připravuje novou desku

foto Ilustrační foto - Jazzové sexteto Skety.

Praha - Vokální skupina Skety vydala singl o rodičovství Pro slepičí kvoč, který doprovází videoklip v režii Davida Vana. Skupina také připravuje novou desku, která bude následovníkem jejího druhého alba Týdytý z roku 2018. Sextet na ni zahájil sbírku na platformě Donio. ČTK o tom za soubor informovala Eliška Kulhánková.

Chytlavá melodie Petra Wajsara, držitele Českého lva za hudbu k filmu Hastrman, v nové skladbě Pro slepičí kvoč připomene věčné rodičovské poučování a nekonečnou dětskou zvídavost. V hlavních rolích matky, otce a dítěte se představuje trojice komiků Lukáš Pavlásek, Josef Polášek a Martin Zbrožek. Do tvorby textu se se svými příběhy, vzpomínkami a hláškami zapojili nejen všichni členové kapely Skety, ale i facebookoví fanoušci.

"S otravnou rodičovskou výchovou jsme se setkali asi všichni, a to jak v roli vychovávaného, tak v roli vychovatele. Když jsem pro inspiraci k textu založil diskuzní vlákno na facebooku, příspěvek vyvolal neuvěřitelně rozsáhlou diskuzi a sešlo se přes pět set nejrůznějších hlášek, kterými rodiče často nevědomě zásobují svoje ratolesti. Myslím proto, že téma je to věčně aktuální," uvedl Wajsar.

Šestičlenný vokální soubor Skety vystupuje deset let ve složení Petr Wajsar, Veronika Vítová, Marta Kloučková, Alice Bauer, Michal Strnad a Štěpán Janoušek. U posluchačů skupina výrazně zabodovala hitem Alkoholická, který nazpívala s Vojtěchem Dykem a který má na youtube více než 11 milionů přehrání.

Formace Skety vznikla v roce 2011 a sextet získal řadu ocenění v různých jazzových soutěžích. V Česku skupina doprovázela celý nominační večer Českého lva 2011 nebo účinkovala na předávání cen Anděl 2014. Ve stejném roce 2014 vyhrály Skety soutěž Vokal Total v Grazu v kategorii Jazz. O rok později vydaly debutovou desku Skety, která byla čtyřikrát nominována na mezinárodních cenách CARA – Contemporary A Cappella Recording Awards, druhé album Týdytý získalo nominace dvě.

Dařilo se i v roce 2017, když soubor obdržel dvě druhá místa ve dvou významných vokálních soutěžích – Aarhus Vocal Festival v Dánsku a Tampereen Sävel ve Finsku. Všichni členové souboru Skety mají zkušenosti z bigbandů, skupin nejrůznějšího charakteru, studiových hostování a dalších projektů. Zpěvačka Kloučková letos vydala sólové album Stopa snu, zpěvák Strnad svoji první sólovou nahrávku nazvanou Další.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 20.04.2024 ČTK

Reklama

7°C

Dnes je sobota 20. dubna 2024

Očekáváme v 09:00 7°C

Celá předpověď