Hudební ceny Anděl udělí 15. dubna, ceremoniálem provede herec Kryštof Bartoš

foto Hudební ceny Anděl - ilustrační foto.

Praha - Vyhlášení cen České hudební akademie (ČHA) Anděl se uskuteční v sobotu 15. dubna v Křižíkově pavilonu pražského Výstaviště. Večerem provede herec Kryštof Bartoš. Aktuálně se koná první kolo hlasování členů ČHA, ze kterého vzejde vždy sedm interpretů či děl v každé z 15 kategorií. Po druhém kole hlasování budou pro každou kategorii oznámeny tři nominace, ze kterých akademici následně vyberou vítěze. ČTK o tom za pořadatele informovala Nikol Klevcovová.

"Tříkolový systém hlasování jsme poprvé vyzkoušeli v minulém ročníku a měli jsme na něj velmi dobrý ohlas od odborné i široké veřejnosti. Přednominace nám umožňují upozornit na ještě větší množství skvělé hudby, která u nás vychází. A akademikům dávají prostor věnovat jí před finální volbou opravdu pozorný poslech," uvedl předseda rady ČHA Jan Vedral.

V radě společně s Vedralem zasedli hudební publicista Josef Vlček, ředitelka České národní skupiny Mezinárodní federace hudebního průmyslu (ČNS IFPI) Petra Žikovská a producentka cen Anděl Lucie Hájková. ČHA tvoří hudební dramaturgové, producenti, hledači talentů, pořadatelé akcí, novináři a další osobnosti tuzemské hudební scény, včetně držitelů cen Anděl z předchozích ročníků.

"Nabídka moderovat letošní ceny Anděl mě mile překvapila, ještě víc mě překvapilo, že jsem na ni prakticky bez váhání kývnul. Něco takového bych nečekal, hlavně vzhledem k tomu, že jsem poprvé a zatím naposledy moderoval před 12 lety a šlo o gymnaziální ples," uvedl moderátor dubnovného předávání cen Bartoš. "Trochu sebevědomí mi dodává fakt, že ani Martin Mikyska alias Mikýř není právě ostřílený moderátor, a loňský ročník byl přesto, nebo spíš právě proto, skvělý," dodal.

"I tentokrát chceme andělský ceremoniál pojmout důstojně, zároveň však aktuálně a atraktivně tak, abychom potěšili televizní diváky, hosty a všechny hudebníky, kterým bude tento večer zasvěcen. Je tradicí, že se snažíme v rámci hudebních vystoupení podpořit kvalitu české tvorby také originálním stage designem, světly a dalšími efekty a výjimkou nebude ani letošní rok," sdělila producentka cen Anděl Hájková.

V loňském roce hudební cenu Anděl v kategorii Sólová interpretka získala Ewa Farna za album Umami. Skladatel a zpěvák David Stypka získal posmrtně Anděla v kategorii Sólový interpret za nahrávku Dýchej. Skupinou roku se stali Mirai za desku Maneki Neko. Zpěvák Vladimír Mišík, který před třemi lety získal šest cen Anděl za nahrávku Jednou tě potkám, tentokrát s albem Noční obraz zvítězil v kategorii Folk. Kategorii Jazz ovládla klavíristka Nikol Bóková s albem Prometheus.

Loni členové ČHA v Andělech rozhodovali o nejlepších nahrávkách vydaných v roce 2021 ve 14 základních i žánrových kategoriích a novém laureátovi Síně slávy, kam byl uveden skladatel, pianista a zpěvák Jaroslav Uhlíř.

Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 28.03.2024 ČTK

Reklama

15°C

Dnes je čtvrtek 28. března 2024

Očekáváme v 14:00 15°C

Celá předpověď