Nominační tipy Žebříku (I.): Zpěvačkou roku se může stát Ewa Farna či Lenny, zpěvákem Marek Ztracený, Tomáš Klus i David Koller

Vydáno 05.02.2023 | autor: Barbora Turková

Hudební ceny Žebřík vyvrcholí 31. března v DEPO2015 v Plzni. O vítězích v jednotlivých kategoriích můžete rozhodovat až do 28. února, kdy končí hlasování ve druhém kole (zde). O titul Zpěvačky roku bojují Anna K., Ewa Burešová, Ewa Farna, Kateřina Marie Tichá a Lenny, mezi zpěváky si pak sošku mohou odnést Dan Bárta, David Koller, Honza Křížek, Marek Ztracený nebo Tomáš Klus.

Nominační tipy Žebříku (I.): Zpěvačkou roku se může stát Ewa Farna či Lenny, zpěvákem Marek Ztracený, Tomáš Klus i David Koller Nominační tipy Žebříku (I.): Zpěvačkou roku se může stát Ewa Farna či Lenny, zpěvákem Marek Ztracený, Tomáš Klus i David Koller


ZPĚVAČKA


Anna K.

Rok 2023 byl pro většinu interpretů ve znamení návratů na koncertní pódia. Ne jinak tomu bylo i u Anna K., která se opět rozjela do všech koutů napříč Českou republikou. Rovněž představila nový klip k písni O tobě i o mně, který byl inspirovaný životem samotné zpěvačky a jejího životního partnera Tomáše Varteckého. Zahráli si v něm herci Klára Miklasová a Tomáš Krutina. Pro oba to rozhodně nebylo jednoduché natáčení. Klára si nechala ostříhat vlasy podle Anny a Tomáš Krutina si nechal udělat dredy podle Varteckého.

Eva Burešová

Evu Burešovou můžete znát spíše jako seriálovou herečku, ale stále častěji se o ní mluví i o jako zpěvačce. V minulosti byl jejím pěveckým sparing partnerem často Robin Mood, dnes se ale prezentuje spíše sólovým projekty. A přestože se loni stala dvojnásobnou maminkou, pracovně rozhodně nezahálela. S přítelem Přemkem Forejtem si zahrála a zazpívala v netradičním spojením s kapelou Dymytry Žena v oceli a vydala několik singlů, mezi nimi Tiché vody, k němuž natočil videoklip Václav Noid Bárta.

Ewa Farna

Na konci roku 2021 vydala Ewa Farna desku Umami, téměř rok pak trvalo, než s ní vyrazila na turné. To je ale vzhledem k jejím mateřským povinnostem zcela pochopitelné. Součástí šňůry byl i koncert v pražském Foru Karlín, kde fanouškům poprvé prozradila, že letos v říjnu ji čeká narozeninový koncert v O2 areně. Kromě jiného zpěvačka vydala videoklip k tanečně laděné písni Zkraceno v překladu a jako vokalistka se podílela na debutovém albu svého manžela Martina Chobota, který je nominovaný v kategorii Objev roku.

Kateřina Marie Tichá

Kateřina Marie Tichá už dávno není jen „tou zpěvačkou od Jelenů“. S těmi sice občas stále vystupuje, nyní už na jejím seznamu koncertů ale převažují spíše ty vlastní s Bandjeez. S někdejší sestavou zesnulého Davida Stypky si skvěle sedla, jak ostatně budou moci návštěvníci Žebříku naživo vidět už 31. března 2023, kde sestava odehraje zhruba hodinové vystoupení. Minulý rok byla Kateřina Marie Tichá aktivní zejména po koncertní stránce, už letos v dubnu by ale měla vydat své druhé sólové album. Několik písní již pravidelně hrává během svých vystoupení.

Lenny

Lenny minulý rok ukázala fanouškům své rockovější já. Na podzim vydala desku Heartbreak Culture, jejíž součástí je i singl Lithium, který jí produkoval legendární muzikant Mike Shinoda. Za sebou má zpěvačka také koncert v pražském O2 universu, jenž patří k dosavadním vrcholům její kariéry. Na show naváže už na jaře klubovým turné.

ZPĚVÁK


Dan Bárta

Zpěvák s jedinečným hlasem i vzhledem, hybná síla skupiny Illustratosphere a držitel několika cen Žebřík. To je Dan Bárta. Vedle vystupování se zmíněnou sestavou zpěvák v minulém roce hostoval na mnoha koncertech svých kolegů, a to také na vzpomínkovém za Mira Žbirku.

David Koller

David Koller, to není jen skupina Lucie či hit Chci zas v tobě spát, ale i jedinečný zpěvák a multitalentovaný muzikant. Poslední desku ČeskoLOVEnsko vydal už v roce 2015, ale nyní pilně pracuje na nové. V posledních měsících potěšil své fanoušky hned několika singly. Například na skladbě Spokojená spolupracoval s Jáchymem Topolem. Albové novinky bychom se měli dočkat letos v březnu.

Honza Křížek

Své aktuální album Revoluce vydal Honza Křížek předloni, a tak byl pro něj rok 2022 především ve znamení koncertů. Vystoupil na Dead End Festivalu v Českých Budějovicích, zazpíval si na Výravě a také vyjel na jaře na turné ke zmíněné desce, kterou pokřtil v litvínovském klubu Ponorka. Zkrátka, nenudil se!

Marek Ztracený

Marek Ztracený patří mezi nejoblíbenější české zpěváky, což dokazuje i fakt, že o jeho letošní koncerty v Edenu je mimořádný zájem. Původně se měl odehrát jen jeden, nakonec pro velký zájem fanoušků přidal zpěvák další dva. V loňském roce se věnoval hlavně svému projektu Tour De Léto, které se do českých měst vypravilo už podruhé. Laťka byla nastavená vysoko, ale zpěvák se jí nezalekl. Krom toho vydal i několik singlů, mezi nimi Pomalu a Carpe Diem, který vznikl pro seriál Pálava.

Tomáš Klus

Cítím - tak se jmenuje poslední deska Tomáše Kluse. Z ní je i singl Mariím, který je věnován všem ženám. Podle zpěvákových slov má píseň v posluchačích vyvolat nutkání k tomu, aby buď zavolali své mamince, rovnou za ní vyrazili, případně si na ni vzpomenuli. A zatímco zkoušel nový muzikál, vyrazil Klus se svým kytaristou Jiřím Kučerovským také brázdit české a moravské luhy a háje. Koncerty byly opět plné improvizace a dobré nálady.

Text: Barbora Kubalová, foto: Lucie Nohlová, Benedikt Renč, Edward Kelnar, Jan Nožička, Monika Růžičková
Témata: Anna K., Ewa Burešová, Ewa Farna, Kateřina Marie Tichá, Lenny, Dan Bárta, David Koller, Honza Křížek, Marek Ztracený, Tomáš Klus

zavřít