Nominační tipy Žebříku (III.): O skladbu roku bojují Miro a David Žbirkovi, Anna K. či Marpo, o videoklip Vypsaná fiXa, Tata Bojs nebo Mirai

Vydáno 14.02.2023 | autor: Andrea Štipčáková

Nominovanými na Hudební ceny Žebřík v kategorii Skladba jsou Miro a David Žbirkovi, Anna K., Marek Ztracený, Marpo a David Stypka s Ewou Farnou, o nejlepší videoklip zabojují Cocotte Minute, Mirai, Lenny, Tata Bojs a Vypsaná fiXa. Hlasovat pro své oblíbence můžete až do 28. února na stránkách ankety Žebřík.

Nominační tipy Žebříku (III.): O skladbu roku bojují Miro a David Žbirkovi, Anna K. či Marpo, o videoklip Vypsaná fiXa, Tata Bojs nebo Mirai Nominační tipy Žebříku (III.): O skladbu roku bojují Miro a David Žbirkovi, Anna K. či Marpo, o videoklip Vypsaná fiXa, Tata Bojs nebo Mirai

SKLADBA


Nejsi sám - Miro Žbirka feat. David Žbirka

Duet Nejsi sám Mira a Davida Žbirkových vyšel jako první ochutnávka z alba Posledné veci, které zesnulý zpěvák stihl ještě krátce před svou smrtí nahrát. V melodické skladbě předává otec svému synovi pomyslnou štafetu, původně přitom David v písni vůbec neměl zpívat. „Měl to být klasický duet táty a nějaké zpěvačky, mezi mužem a ženou. Až nějak ke konci jsme zjistili, že nám do té písničky žádný jiný hlas neseděl, tak jsme zkusili ten můj,“ prozradil v rozhovoru pro iREPORT. Song doprovází videoklip z dílny Šimona Šafránka, který režíroval i oceňovaný dokument Meky.

Miro Žbirka - Ztráta, která jen tak nepřebolí. Meky byl prostě super chlap

O Tobě i o mně – Anna K.

Píseň O Tobě i o mně patřila minulý rok mezi nejhranější v českých rádiích. Je inspirována osobním životem Anny K. a jejího přítele, ale také příběhy lidí okolo nich. „Je o úžasné síle něčeho tak křehkého, co vzniklo před 25 lety a přežilo všechny překážky a úskalí, které život přináší, a přesto jsme stále spolu a milujeme se, jako kdybychom spolu začali chodit včera,“ uvedla Anna K. Skladba dostala i příznačný videoklip, ve kterém Klára Miklasová a Tomáš Krutina ztvárňují dvojici zamlada, hlavní roli v něm hraje zpěvaččin přívěšek, který od Varteckého dostala.

Pomalu – Marek Ztracený

Marek Ztracený má na svém kontě již řádku hitů, mezi něž se minulý rok zařadila i skladba Pomalu. Jde o zpěvákovu klavírní výpověď, v níž zpěváka doprovází violoncellistka Iris Morisáková. Větší rozměr jí pak dodává videoklip, který vypráví dojemný příběh zamilované dvojice během druhé světové války. Zahráli si ji Klára Issová a Radomír Švec. „K téhle skladbě mám silný vztah,“ prozradil Ztracený, kterého letos čekají tři vyprodané koncerty v pražském Edenu.

Zase další pondělí – Marpo

Zase další pondělí patří mezi nejosobnější skladby Marpa. Píseň, která začíná jako emotivní balada, postupně graduje v kytarovou řežbu. Rapuje se v ní o tom, že každý bojuje se svými démony. „Každý má chuť to někdy vzdát,“ přiznává Marpo. „Sám mám sklony k depresím a nejspíš je to tím, že člověk předává strašně moc energie lidem, a to ho pak šíleně vysává,“ dodává sedmatřicetiletý umělec, který videoklip k tracku natáčel na statku kousek od Mělníka.

Zázraky – David Stypka a Ewa Farna

Ewa Farna ctí pravidlo, že nenahraje s jedním zpěvákem více než jeden duet. V případě Davida Stypky však v minulosti udělala výjimku. Nejdříve s ním nahrála skladbu Dobré ráno, milá, a později i titulní píseň k pohádce Největší dar – Zázraky. Ta přitom spatřila světlo světa teprve minulý rok. „David byl prostě David,“ vysvětlila Farna, proč se do duetu s ním rozhodla jít i podruhé. Stypka k pohádce navíc nahrál i další písně. „Věřím, že si je zamilují a budou zpívat nejen děti,“ nechala se slyšet maminka zpěváka.

VIDEOKLIP


Buvol – Vypsaná fiXa

Píseň Buvol avizovala vydání desáté desky Vypsané fiXy Kusy radosti. Videoklip k ní se nese v bláznivém duchu. Divák se ocitá v devadesátých letech, kdy skupina studentů vyráží na školní výlet autobusem. Což je samo o sobě situace, kdy se může stát cokoliv. Frontman Márdi se inspiroval vlastním životem. „Základní kámen této písně byl položen jednoho jarního rána, když jsem jel autem do města a uvízl jsem v zácpě. Stál jsem mezi vystresovanými, zpocenými a zničenými řidiči a kolem nás chodili studenti do školy. Jejich chůze byla bezstarostná, uvolněná a rozjívená. Vznikl tak skvělý protiklad mezi nimi a námi, zoufalci v zácpě. Přišlo mi to velmi vtipné a zároveň jsem si uvědomil, že skoro každý, kdo někdy jde bezstarostně po chodníku, skončí v zácpě a pak se z ní třeba zase dostane. Všichni prahneme po naději, že se to zase rozjede,“ uvedl.

Holka z plakátu – Tata Bojs

Režie videoklipu Holky z plakátu od Tata Bojs se ujal David Mencl. Podle slov Tata Bojs jde o nejdéle připravovaný klip sestavy, svou roli v tom sehrál koronavirus i vytíženost herců a hereček. "Celkem se nám zalíbila představa popsat zkratkovitým způsobem různé složitosti a propletenosti vztahů na pracovišti, navíc v přímém přenosu hlavních večerních zpráv, které moderuje zprávařská a zároveň manželská dvojice Kolesárová-Plesl. V našem příběhu se postupně rozkrývá určitá prohnilost vztahů na malém place nějaké lokální televize, kterou jsme hrdě pojmenovali TBTV. Podobnost s DVTV je čistě náhodná," popsal frontman Milan Cais. Autorem zaručených zpráv, které se objevují na spodní liště, je Mardoša.

Lítej (Davidovi) – Mirai

Mirai za sebou mají jeden z nejúspěšnějších roků své kariéry. Zahájili ho vzpomínkou na Davida Stypku, kdy v den jeho smrti vydali videoklip k písni Lítej (Davidovi). Ačkoliv je snímek poměrně jednoduchý, při vzpomínce na zesnulého zpěváka vžene divákovi slzy do očí. Už jen z toho důvodu, že se na natáčení sešli Stypkovi přátelé – Ewa Farna, Kateřina Marie Tichá, Bandjeez nebo Jindra Polák z Jelenů. A nechyběla ani muzikantova manželka Kateřina.

live. love. cry. – Lenny

Lenny připravovala skladbu live. love. cry. s producenty Marcelem Procházkou a Ondřejem Fiedlerem. Jak zpěvačka říká, je o tom, že by člověk měl žít naplno. To se odráží i ve videoklipu, v němž si herečka Sára Sandeva zahrála dívku na vozíčku. Roli její kamarádky ztvárnila Máša Randlová. „Vymysleli jsme spolu příběh dvou kamarádek, protože přítele v dobrém i ve zlém máme snad úplně každý a je jedno, z jakého kouta světa jsme,“ říká zpěvačka, jejíž klip režírovali Ondřejové Kudyn a Brejška.

LIVE: Lenny dosáhla další muzikantské mety a vystoupila v O2 universu

Řeka – Cocotte Minute

Cocotte Minute minulý rok zásadně změnili proces skládání a produkce. Výsledkem bude na podzim letošního roku album Zllá láska, z nějž jako první ochutnávku sestava pustila ven skladbu Řeka. Doprovodný videoklip natočil Jakub Mahdal, který do něj obsadil tanečnici Annu Šitnerovou. „Klip jsme postavili na ledkovém vizuálu naprogramovaném do rytmu songu. Druhá linie klipu se natáčela od vodou, což je vždycky zážitek srovnatelný s natáčením na film, protože nikdy nevíte, co jste vlastně natočili, protože se celou dobu snažíte neutopit,“ uvedl Mahdal.

ROZHOVOR | Cocotte Minute, Elektrïck Mann a Vojtaano: Je potřeba zase jednou změnit dějiny

Text: Andrea Štipčáková, TZ, foto: Benedikt Renč, Michaela Fousková, Bára Nosková,
Témata: Miro Žbirka, David Žbirka, Anna K., Marpo, Marek Ztracený, David Stypka, Ewa Farna, Cocotte Minute, Lenny, Mirai, Tata Bojs, Vypsaná fiXa

zavřít