Se zákeřnou nemocí bojoval zpěvák Pavel Novák dvakrát. Radost, že se mu podařilo rakovinu porazit - poté, co podstoupil dvě náročné operace, sérii ozařování a dvaačtyřicet dní držel drastickou hladovku, mu totiž dlouho nevydržela. Po třech letech se choroba znovu vrátila. „Bůh má rád odvážné lidi. Bojoval jsem a jsem tady čtyři roky. Když jsem byl před pár měsíci na běžném odběru krve, cítil jsem, že nejsem v pořádku. A výsledky to potvrdily,“ svěřil se počátkem března 2004 Blesku.

Rakovina postupně postihla celý pohybový aparát známého interpreta hitů, jako je Dívka pihovatá, Asi a Malinká. Prodělal dokonce několik komatických stavů. Přesto se s nemocí  potýkal několik dalších let, houževnatě s ní bojoval, od bolestí si ulevoval například v lázních, sílu čerpal i v přírodních pramenech Jeseníků. „Rozhodl jsem se, že se jen tak nedám. Nazpíval jsem 2 500 písní a 700 jich napsal, něco jsem dokázal. Tak teď nebudu fňukat,“ zdůrazňoval autor i několika úspěšných autobiografických knih.

Nerovný boj ale nakonec prohrál - zemřel 11. února 2009 v přerovské nemocnici, kam byl ve středu dopoledne převezen. Naposledy vydechnul pouhých pár hodin poté, co byl hospitalizován. Jeho pohřeb se konal přesně týden po jeho skonu - ovšem kromě Vladimíra „Ladi“ Kerndla (77) ho na jeho poslední cestě nevyprovodil nikdo z jeho slavných kamarádů. A to i přesto, že o posledním rozloučení s Novákem informovala všechna média. Dostavila se ale alespoň celá řada fanoušků, aby mu vzdali svůj hold...

Obava z dědičnosti nebezpečné rakoviny trápila i jeho jediného syna, Pavla Nováka ml. (†57). Opakovaně podstupoval vyšetření prostaty. Svého tatínka však přežil o pouhých 13 let, jelikož 5. září 2022 byl za záhadných událostí, poté, co byl jistou dobu pohřešován, policií nalezen bez známek života ve svém voze. Koroner stanovil datum jeho úmrtí už na 28. srpna. Policie na žádost rodiny oficiální příčinu jeho smrti z pitevní zprávy odmítla zveřejnit.

I proto se spekulovalo, že roli v jeho náhlé smrti mohl sehrát svou neblahou roli alkohol. Syn slavného zpěváka byl totiž několikrát na léčení a s úsměvem říkal, že je „vyléčený abstinent“. Podle jiných zdrojů se mu však stal osudným epileptický záchvat - s touto teorií alespoň přišel jeho kamarád, zpěvák, textař a producent Petr Šiška (57), co měl s Novákem mladším 1. září přebírat cenu v rozhlasové hitparádě Zlatá česká dvanáctka.

Video
Video se připravuje ...

Úmrtí 2022: Kdo ze slavných nás tento rok opustil? Videohub

Fotogalerie
35 fotografií