Hlavní obsah

GLOSA: Punk rock, buzny a nahý zadky. Film o Rybičkách 48 je rokenrol

Na světě je nový hudební film. Přiznávám rovnou, že v něm občas promlouvám, ale nutkání zmínit se o něm je silnější než snaha stát při příležitosti jeho uvedení opodál. Koneckonců, je to především film o skupině Rybičky 48. A je v něm všechno, co by v pravém rokenrolovém filmu mělo být.

Foto: Jaroslav Špulák, Právo

Skupina Rybičky 48 a tvůrci filmu po jeho premiéře v kině Modrý kříž v Kutné Hoře.

Článek

Mnohé říkající je už název. Rybičky 48 - 20 let rock’n’rollu, vy buzny. Říká, že se v něm nikdo nebude s nikým a ničím mazat. Trvá hodinu a půl a publikum se při jeho středeční večerní premiéře v kutnohorském kině Modrý kříž smálo, až se chvílemi obrazně řečeno za břicha popadalo.

Jistě, když se kdekoli vyřkne nějaký ten peprný vulgarismus, bývá to často k smíchu. Příběh téhle kapely je ale i bez toho přitažlivý a ve filmu režiséra Randyho Colda je podaný s nadhledem. Dokonce i ve chvílích, kdy by jeden očekával více vážnosti.

Foto: Linda Orlik

Rybičky 48, zleva Michal Brener (kytara), Kuba Ryba (zpěv, baskytara), Ondra Štorek (bicí) a Petr Lebeda (kytara)

Je v něm připomenuta také před léty oblíbená kratochvíle kapely, sice pobíhání na různých místech světa v rouše Adamově. A tak se ve filmu skupina takto předvede na benzinové pumpě, v bazénu i v hotelovém pokoji a pohledů na pánské zadnice postupně přibývá. V žádném jiném filmu jich tolik k vidění není.

Především však jde o otevřenou výpověď kapely, která prošla vším, čím by pořádný rockový muzikant projít měl. Naivita, ústrky, sláva, alkohol, drogy, mejdany, holky.

Vedle toho všeho je nicméně patrné, že hudba je pro Rybičky 48 na prvním místě, a že si čtveřice jednoznačně uvědomuje, že pokud by její tvorba nebyla autentická a potažmo respektovaná, její po čertech rokenrolový příběh by se na plátna kin nikdy nedostal.

Druhé promítání v kutnohorském kině proběhne už v pátek, 5. dubna pak bude možné film zhlédnout v brněnském kině Scala. Chystané Megakoncerty Doma se odehrají v kutnohorském parku pod Vlašským dvorem 27. a 28. května. První byl vyprodaný záhy po jeho ohlášení, na druhý se lidé pořád ještě dostanou. A i tam to bude zase rokenrol.

Kuba Ryba z Rybiček 48: Punk se s ničím nepáře, a my to tak máme

Kultura

Zemřel zpěvák Jan Štrup

Kultura

Může se vám hodit na Firmy.cz: Kina

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám