Festival vážné hudby Pražské jaro odstartoval už v pátek, u jeho příležitosti dnes byla na pražských Hřebenkách odhalena pamětní deska charismatického operního zpěváka s jedinečným hlasem Eduarda Hakena a jeho manželky, jedinečné činoherní a filmové herečky Marie Glázrové-Hakenové. Slavnostní odhalení uspořádala městská část Praha 5. Desku, která je nyní umístěna na domě, kde manželé Hakenovi žili, vyrobil sochař a umělecký kovář Petr Císařovský.

Císařovský je známý, že ve své tvorbě se inspiruje přírodou, ale i svojí fantazií a sny. A to ukázal i v případě pamětní desky manželům Hakenovým, tu totiž tvoří dvě siluety hlav. „Většina z nás má nezaměnitelný has pana Eduarda Hakena spojen s jeho rolí Vodníka v Rusalce. Jeho ženu Marii si pak můžeme pamatovat jako prostořekou vdovu z filmové pohádky Byl jednou jeden král, kde nafackovala Janu Werichovi. Pamětní desku jsem tvořil tak, aby každý měl možnost rozvinout svoji fantazii a vzpomenout na tyto dva velikány podle svých vzpomínek,“ vysvětlil Císařovský.

Výrazné osobnosti „pětky“

„Marie Glázrová a Eduard Haken jsou osobnosti Prahy 5, které v novodobé historii měli pro naši městskou část v oblasti kultury veliký přínos. Vystupovali na prknech nejzvučnějších divadelních a operních stánků nejen v tehdejším Československu, ale i na světových pódiích,“ říká radní pro kulturu Štěpán Rattay (Piráti).

Radní vzpomněl i jednu osobní vzpomínku. „Měl jsem tu příležitost se o obou umělcích bavit i s jejich dcerou, s naší dlouholetou kolegyní zastupitelkou Marií Ulrichovou-Hakenovou, a pochopil jsem, že oba umělci měli k Praze 5 velmi silné pouto. Mnohokrát vystupovali na příklad na koncertech na Bertramce. I proto jsem rád, že mohu dnes desku na domě, kde oba žili, odhalit.

Jak už bylo řečeno, Haken ztvárnil celou řadu postav především ze Smetanových a Dvořákových oper, v nichž exceloval. Za celoživotní mistrovství byl oceněný (in memoriam) Zvláštní cenou Thálie. Jeho žena Marie vynikla na divadelních prknech, jako filmová herečka i rozhlasová recitátorka. V divadle zaujala rolí jako Mahulena, Zuzana Vojířová, Maryša a Hippodamie. Ve filmu ztvárnila celou řadu rolí, ale do paměti diváků se zapsala především jako Jenůfa v Její pastorkyni a Rozina ve filmu Rozina sebranec.

Osobní kritička

Manželé Hakenovi spolupracovali i profesně, Marie například chodila na Eduardova představení a pak společně probírali Hakenovy chyby při vystoupení. „Moje paní udělala mnoho pro mou pěveckou kariéru, zejména jako přísná kritička,“ říkával umělec. Marie mu údajně své postřehy a kritiku předávala písemně, Haken tak vše mohl lépe vstřebat a nedocházelo ke zbytečným roztržkám.

Video
Video se připravuje ...

Na Pražských Hřebenkách byla odhalena pamětní deska manželům Hakenovým David Malík

Fotogalerie
41 fotografií