shop.musicserver.cz
QUEEN RELIVED by Queenie, O2 arena, Praha, 18.5.2023

Queenie v pražské O2 areně věrohodně napodobili Queen

Vydáno: 19.05.2023 18:00 v sekci Naživo - Jana Kloučková | foto: Kateřina Postránecká

Fenomén Queen roste navzdory tomu, že od smrti Fredieho Mercuryho uplynuly více než tři dekády. Pestrý žánrový rozptyl a osobnost showmana zajistily kapele dlouhou životnost. Na své si tak přijdou i revivaly. Jedním z nich je také skupina Queenie, která se svým programem QUEEN RELIVED opět zavítala do O2 areny.

Live: QUEEN RELIVED by Queenie

místo: O2 arena, Praha
datum: 18. května 2023
setlist: One Vision, I Want To Break Free, Living On My Own, The Invisible Man, I Want It All, The Show Must Go On, Flash, Tie Your Mother Down, Somebody To Love, Under Pressure, Is This The World We Created… ?, Headlong, Now I'm Here, Last Horizon, Now I'm Here (reprise), Let Me, Another One Bites The Dust, Hammer To Fall, I Was Born To Love You, Too Much Love Will Kill You, Radio Ga Ga, Barcelona, Let Me Live, Bohemian Rhapsody, We Will Rock You, Don't Stop Me Now, We Are The Champions, Who Wants to Live Forever, God Save the Queen
Fotogalerie

Nejúspěšnějším českým tribute bandem britské skupiny Queen jsou jednoznačně Queenie, kteří se z klubů propracovali až na velká pódia a úspěchy slaví i v zahraničí. V Česku je zatím jejich nejvyšší bod kariéry spojován s trojitým vyprodáním O2 areny. Tuto skutečnost dodnes mnozí nemohou tomuto revivalu odpustit už z principu, že nejde o jeho vlastní skladby. Formace se letos v květnu do největší české haly vrátila a program opět sliboval velkolepou hudební i světelnou show, propracovanou stage a projekce. To všechno dva večery po sobě. Jak dopadl ten první?

Queenie, O2 arena, Praha, 18.5.2023 (fotogalerie)
© Kateřina Postránecká
Koncert uvedl mluveným slovem Peter Freestone, bývalý komorník Freddieho Mercuryho, který ve zpěvákově blízkosti strávil dvanáct let a shodou okolností se před pár lety stal českým občanem. Po Freestonově úvodu nastoupil Michael Kluch, zpěvák Queenie, v Mercuryho roli. S veškerým zápalem přiběhl na pódium podle své předlohy.

Navzdory energičnosti otvíráku "One Vision" či hitů "I Want To Break Free" a "Living On My Own" se ale návštěvníci události projevovali většinou chladně. Zpočátku měl člověk pocit, že královské písně byly tím jediným, co show drželo pohromadě. Jako by hlavním úkolem Queenie bylo pouze věrohodně napodobit své vzory pěvecky, pohybově i šatníkem, ale zásadně neuhnout ani o krok dál a ukázat i kus sebe. To bránilo autenticitě a fanoušci museli chtě nechtě nabýt dojmu, že přišli spíše na hrané divadelní představení než na koncert.

Queenie, O2 arena, Praha, 18.5.2023 (fotogalerie)
© Kateřina Postránecká
Rozpačitý dojem občas rozbilo zařazení neobvyklých kousků, které Queen hráli živě zřídka nebo vůbec, namátkou filmovou skladbu "Flash" nebo singly "The Invisible Man" a "Headlong". Ke zlepšení celkového dojmu v průběhu vystoupení výrazně přispěl host v zastoupení Davida Bowieho Ondřej Ruml, jehož civilnost ve společné hitovce "Under Pressure" působila daleko přirozeněji než u hlavního aktéra.

Kluchovo maximální nasazení a vžití do role bylo po zhruba hodině vystřídáno spoluhráči, kteří dostali svůj prostor. Bubeník předvedl svůj um na bicí nástroje, což publikum konečně výrazně ocenilo bouřlivými ovacemi. Rozprouděné publikum poté mohlo znovu přivítat zpěváka, který se vrátil s vypalovačkou "Now I'm Here" a v závěsu s dosud neslyšeným songem "Let Me". Novinka slušně zafungovala a běžný návštěvník by si možná ani nevšiml, že se nejedná o skladbu Queen, kdyby Kluch posléze neprozradil, že jde o jeho autorský příspěvek. Ačkoli to rozpačitý úvod již nezachránilo, právě tímto okamžikem začal koncert gradovat.

Queenie, O2 arena, Praha, 18.5.2023 (fotogalerie)
© Kateřina Postránecká
Tesklivá "Too Much Love Will Kill You" v publiku značně zarezonovala a hala se prosvětlila prostřednictvím světel z mobilních telefonů příchozích fanoušků. V duetu "Barcelona" s operní pěvkyní Petrou Alvarez, v zastoupení zesnulé Montserrat Caballé, zpěvák předvedl strhující pěvecký výkon. K opernímu duetu si přivedl i sbor, který zůstal ještě na "Let Me Live", další dosud naživo nehranou skladbu z repertoáru britské legendy.

K pomyslné tečce vystoupení už scházela jen očekávaná hymna "Bohemian Rhapsody", po níž se skupina na chvíli odmlčela, aby byla vzápětí bouřlivě přivolána na tradičně očekávané přídavky "We Will Rock You", "Don't Stop Me Now", "We Are The Champions" a "Who Wants to Live Forever".

Program "QUEEN RELIVED by Queenie" obsáhl zásadní hudební momenty skupiny Queen, ale i jejich méně známé počiny, což je hodné ocenění. Nabídl také věrnou imitaci pěvecké i pódiové prezentace frontmana Freddieho Mercuryho. Ta ovšem místy působila jako divadelní představení a vyvolávala minimálně v první polovině rozpačité dojmy. Michaela Klucha jeho role tak pohltila, že zapomněl dát do projevu i kus sebe.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Queenie si na své narozeninové koncerty 18. a 19. dubna připravili opět výpravnou show i nové písně (08.04.2024 19:56)
- Nejvíc nej: "ČESKÝ SLAVÍK NIKOHO NEZAJÍMÁ!" 10 nejčtenějších článků roku 2023 (01.01.2024 19:45)
- Kapela Queenie oslaví v dubnu své 18. narozeniny dvěma velkými koncerty a letním turné po České republice (13.11.2023 13:27)
- Naživo: Queenie se svojí show rozbili vinařství ve Valticích (20.08.2023 18:21)
- "Bohemian Rhapsody" se mohla jmenovat "Mongolian Rhapsody". Odhalují to Mercuryho poznámky mířící do aukce (04.06.2023 11:11)
- Fotogalerie: Queenie si opět zopakovali Queen Relived v O2 areně (19.05.2023 09:21)
- Zaprášenosti: Na desce "Aladdin Sane" se David Bowie loučí se Ziggym Stardustem, na následující "Pin Ups" je jen Davidem (30.04.2023 08:00)
- Nové desky 15/2023 - od Metallicy přes Katapult po Feist (19.04.2023 08:00)
- Queen zvažují, že s Adamem Lambertem vydají nový materiál (11.04.2023 14:34)
- Kožené šortky, které měl Freddie Mercury na koncertě v Birminghamu, putují do aukce (05.04.2023 16:46)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Queen Adele AC/DC Sia U2 Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu