Meky zemřel nečekaně 10. listopadu 2021 ve svých 69 letech, podle jeho manželky kvůli opakovaným zápalům plic. Ještě dva měsíce před svou smrtí, 12. září, na něm přitom nebylo nic znát – spolu s dalšími hvězdnými hosty zazpíval na koncertě Forever Král na pražském Výstavišti, který pořádal Jan Ponocný.

 „Meky Žbirka byl, stejně jako my všichni, co jsme na tom koncertě vystupovali, velkým fanouškem Ivana Krale. Takže když jsem ho poprosil, jestli by přišel zazpívat jednu písničku z Ivanova repertoáru, hned nadšeně souhlasil,“ popsal Blesku Ponocný s tím, že na koncertě byla mimořádná atmosféra, kterou si Meky plnými doušky užíval. Před publikem byl jako ryba ve vodě. „Byla to opravdu oslava hudby, Ivanova kapela hrála skvěle a Meky to všechno uzavřel skvělou verzí písně Dancing Barefood, což je asi nejslavnější Kralova skladba,“ řekl.

Že by měl zdravotní problémy, na sobě prý Meky nedával znát. „Meky to měl tak jako mnoho z nás, tedy můžeš se cítit jakkoli blbě nebo unaveně, ale jakmile vlezeš na pódium, jsme najednou zdraví a daleko pružnější,“ uvedl Ponocný s tím, že Žbirka před vystoupením šetřil energií, ale jakmile začal zpívat, bylo to vždycky na sto procent. „Nikoho samozřejmě nenapadlo, že to je naposledy, co vedle něj stojíme na velkém pódiu,“ dodal.

Hovořil Meky ještě o dalších plánech či hudebních projektech, které chtěl stihnout? „On prostě rád skládal nové písničky, takže to by určitě dělal dál. Žádné speciální projekty jsme neplánovali, myslím, že jeho hlavní projekt prostě byl napsat co nejlepší písničky, pak je co nejlépe natočit a zahrát na koncertech, takhle jednoduché to je. A pokud pak byli kromě nás štastní i posluchači, byl to další radostný bonus,“ uvedl Ponocný.

Video
Video se připravuje ...

Ceny Anděl 2022: Vdova po Žbirkovi se synem posbírali ceny David Turek

Fotogalerie
88 fotografií