Nový Spark
venku od 2. května
Brian May se podílel na úspěšné misi NASA

Brian May se podílel na úspěšné misi NASA

Že je kytarista QUEEN Brian May také diplomovaným astrofyzikem, je známý fakt. Že se však oboru věnuje se vší vážností, už fanouškům tolik známo být nemusí. V uplynulých dnes se May podílel na misi agentury NASA, jejímž cílem bylo doručit na zemi dosud největší vzorek asteroidu.

Mise začala už v roce 2016 vypuštěním sondy OSIRIS-REx, která následně sbírala vzorky z 4,5 miliardy starého asteroidu Bennu. Po sedmi letech zásilka s 250 gramy kamení a prachu přistála na zemi, v poušti v americkém Utahu.

May, coby odborník na stereoskopii, se přitom podílel na vytváření stereoskopických obrázků, které vědcům umožnily pro přistání vytyčit přesnou lokaci. „Držím klukům palce, ale oni štěstí nepotřebují. Bude to dokonalý manévr, stejně jako všechna jejich dobrodružství vedoucí ke sběru vzorku. Dobrodružství, jejichž jsem byl hrdou součástí,“ vzkázal May z domovské Anglie, zatímco se připravoval na vystoupení ve Wimbledonu.

Mise se nakonec zdařila, schránka mající v průměru jen 81 cm, ovšem vážící 46 kilogramů, po čtyřhodinovém letu vesmírem dopadla bez poškození, rychlostí asi 18 km/h. „Je to jako házet šipky přes basketbalové hřiště a trefit terč na druhé straně,“ uvedl k projektu jeho šéf Rich Burns. Zjevně se povedlo, i díky přínosu legendárního kytaristy!

Nový Spark
venku od 2. května
Kalendář akcí
18.05. KING GIZZARD AND LIZARD WIZZARD
21.05. EXHORDER
28.05. BRUCE SPRINGSTEEN, THE E STR
31.05. METALFEST OPEN AIR
04.06. STING
06.06. NICKELBACK
12.06. ROCK FOR PEOPLE
13.06. BRUJERIA
17.06. ALICE COOPER
25.06. THE GASLIGHT ANTHEM
A co FAKKER!?
logo
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace