Hudebník McCartney se shledal s kytarou, kterou mu ukradli před 51 lety

foto Ilustrační foto - Koncert bývalého člena skupiny Beatles Paula McCartneyho v rámci turné One On One 16. června 2016 v Praze.

Londýn - Britský hudebník Paul McCartney se shledal se svou basovou kytarou Höfner, kterou mu před 51 lety ukradli z dodávky v západním Londýně. Někdejší člen kapely Beatles si na svůj nástroj opět zahrál v prosinci díky celosvětové pátrací akci, kterou vyvolal novinář Scott Jones. Ten o šťastném konci příběhu informoval britská média.

McCartney si kytaru koupil v roce 1961 v Německu za částku odpovídající asi 30 librám (při dnešním kurzu necelých 900 korun). Nahrál na ní hity Love Me Do nebo She Loves You, než mu byla v roce 1972 ukradena.

Loni na podzim Jones spustil mezi příznivci legendární kapely velkou pátrací akci s názvem "ztracená basa". Jonesovi a jeho spolupracovníkům se ozvala rodina z anglického hrabství Sussex, že mají na půdě zaprášenou kytaru, která vypadá jako ta pohřešovaná. McCartneyho nástroj má totiž tvar houslí. Pravost kytary pak potvrdil jak výrobce Höfner, tak britský hudebník.

McCartneyho mluvčí uvedl, že je muzikant "neskutečně vděčný všem, kteří se zapojili" do pátrání.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 27.04.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je sobota 27. dubna 2024

Očekáváme v 17:00 18°C

Celá předpověď