shop.musicserver.cz
Pět hitů kapely Mother Mother, které by měly zaznít na koncertě ve Foru Karlín

Pět hitů kapely Mother Mother, které by měly zaznít na koncertě ve Foru Karlín

Vydáno: 19.03.2024 14:30 v sekci Nejvíc nej - Ondřej Hricko | foto: Warner Music

Kanadská parta Mother Mother se 24. března vrátí do Prahy v rámci svého dosud největšího evropského turné, navíc s novou povedenou deskou "Grief Chapter" v zádech. Co od koncertu čekat? Co pravděpodobně zazní? Co si dopředu naposlouchat? To vám může napovědět náš výběr pěti nejlepších hitů skupiny.

Mother Mother založili v roce 2005 na kanadském ostrově Quadra sourozenci Ryan a Molly Guldemondovi. Jejich hudba je založena na výrazných melodických linkách a skvěle budovaném vokálním souznění, které navíc od roku 2009 doplnila další zpěvačka Jasmin Parkin. Ještě pod názvem Mother vydali hned v roce 2005 své debutové album, poté, co se přejmenovali na Mother Mother a podepsali smlouvu s labelem Last Gang Records, vydali prvotinu s menšími úpravami znovu o dva roky později.

Letos do světa vyslali už devátou studiovou desku "Grief Chapter", která opět nabízí celou řadu chytlavých a nápaditých indie-rockovým hymen, včetně "The Matrix" nebo úvodní skladby "Nobody Escapes". Tyto a mnohé další zazní na koncertu v Praze, kam se formace vrací po dvou letech od předskakování Imagine Dragons v Letňanech. Některé koncertní tipy vám nyní představíme.

5. Verbatim

Už na debutové desce "Touch Up" ukázal tehdy zcela neznámý kanadský kvintet, že napsat chytlavou a provokativní píseň prostě umí. Většího prostoru se tehdy sice dostalo titulnímu songu, nakonec si cestu k srdcím fanoušků ale našla především pecka "Verbatim", kde se po textové stránce autor Ryan Guldemond opravdu vyřádil. Skrze lehce explicitní vyjádření se skladba pokouší upozorňovat na nálepkování, různé předsudky a zároveň sděluje, že na identitě ve skutečnosti tolik nezáleží, protože všichni jsme přece smrtelní. Hudebně pak jde o pestrou směsku žánrových narážek s trojicí střídajících se vokálů.


4. It's Alright

Píseň "It's Alright" pochází z trochu opomíjené kolekce "Dance and Cry" z roku 2018 a je plná optimismu a povzbuzování. Guldemond se v ní snaží posluchačům sdělit, aby k sobě nebyli přehnaně kritičtí kvůli chybám, protože jsou prostě pouze lidé. V intimně pojatém klipu se pak skrze tváře členů kapely snaží o svém poselství fanoušky přesvědčit. Zajímavostí je, že skladbu i celou desku spoluprodukoval známý kanadský folkový zpěvák Ben Caplan.


3. The Stand

Song "The Stand" a zároveň první singl z alba "Eureka", byl pro kapelu dalším milníkem, když na 76. místě poprvé proklouzla do žebříčku kanadské Hot 100. Samotná píseň byla v době vydání přijata fanoušky spíš vlažněji, a to i kvůli do té doby nezvykle popovějšímu zvuku. Ale jak je u formace často zvykem - její tvorba zraje s časem.

Příběh skladby je rovněž neotřelý. Je o imaginárním rozhovoru mezi mužem a dvěma mladými školačkami, které autor potká v baru. Další vývoj příběhu, podpořený provokativním ženským vokálem, naznačuje, že píseň má sexuální náboj. Konec nabírá temnější spád, když Guldemond zpívá téměř zuřivě "everyone's fucked and they don't know", následovaný zlověstným smíchem.


2. Bit By Bit

Pecka "Bit By Bit" disponuje možná nejnávykovější melodií z celé diskografie skupiny. Houpavý rytmus, výrazný velkolepý refrén i skvěle vygradované tempo vzal jeden čas na vědomí i český rádiový éter. Bez téhle hitovky se neobejde žádný koncert Mother Mother. Přitom po textové stránce jde o poměrně triviální sdělení, založené na povzbuzování k divokému, svobodnému a ničím nelimitovanému životu, kdy hlavní hrdina chce opustit město, postavit si dům v divočině a být daleko od lidí a problémů. Euforický zvuk a jasně vyjádřené poselství tu ale funguje dokonale.


1. Hayloft I + Hayloft II

Jednoznačně největší hit těchto Kanaďanů, jehož úspěch se rodil netradičně dlouho - celých dvanáct let. Když tahle chytlavá, ale textově temná píseň, ještě pod původním názvem "Hayloft", vyšla v roce 2008 na desce "O My Heart", tak sice jakousi odezvu v rádiích zaznamenala, ale že by tím Mother Mother způsobili nějaký větší poprask, to tedy ne.

Po více než dekádě ji ale znovu objevil čínský živoucí organismus zvaný TikTok. Jak se tenhle překvapivý hype zrodil, nikdo přesně neví, ale skladba se na sociální síti stala ohromným hitem, na jehož podkres nahrávali (a stále nahrávají) uživatelé stovky různých videí.

Kapela, překvapena úspěchem, se v roce 2022 rozhodla nahrát pokračování pod názvem "Hayloft II" a předchozí hitovku očíslovat jedničkou. Prý kvůli uzavření příběhu. Starší ze skladeb totiž pojednává o milencích, kteří se snaží ukrýt před ozbrojeným otcem jednoho z dvojice. Druhý díl pak řeší pomstu za mrtvého partnera.


Na koncert Mother Mother zbývá podle informací pořadatele jen několik posledních vstupenek a blíží se vyprodání. Lístky si ještě můžete koupit na předprodejních portálech Ticketmaster a Ticketportal za 890 Kč. Roli hosta si střihne hudebník Moncrieff.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Jelen ft. Rybičky 48 - Je lepší se opít 7/10
Video: Jelen a Rybičky 48 radí: "Je lepší se opít" a jít spát Víte, co vznikne, když zkřížíte jelena s rybičkami? Zní to jako vtip či hádanka, ale jestliže obě slova začnete velkými počátečními písmeny, výsledkem se může stát poměrně vkusně zpracovaná písnička. Songem s... čtěte zde
Vydáno: 28.04.2024 10:30 v sekci Audio / Video | Video
Mötley Crüe - Dogs of War 6/10
Video: Mötley Crüe se chtějí v novince "Dogs of War" stát nesmrtelnými. Moc se jim to nedaří Všemožnými historkami opředení glamrockoví divočáci Mötley Crüe mají svá nejlepší léta za sebou. Nicméně si nejsem úplně jistý, zda si to sami uvědomují. Místo hudby se ve spojitosti s kapelou skloňují spíše kauzy typu... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 17:00 v sekci Audio / Video | Video
Taylor Swift - The Tortured Poets Department 6/10
Recenze: Taylor Swift na desce "The Tortured Poets Department" otevírá dveře pouze pozvaným, ostatní nechává tápat ve foyer Taylor Swift je králem Midasem dnešní doby. Ne ovšem ve smyslu, že by tajila oslí uši. Spíše upomíná na příběh, v němž na co panovník sáhl, proměnilo se ve zlato. Midas kvůli této schopnosti nemohl pít ani jíst, u Taylor se v... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Berenika Kohoutová - Hot or not? 7/10
Video: Berenika Kohoutová v "Hot or not?" řeší ne/dokonalost a odtajňuje těhotenství Zpěvačka a herečka Berenika Kohoutová představuje po delší době provokativní singl "Hot or not?" pojednávající o zdánlivě dokonalém životě, který tak rádi prezentujeme na sociálních sítích. Ale ne vše pozlátko je takové, jak... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 16:30 v sekci Audio / Video | Video
Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Imagine Dragons už jsou asi jen tři. Novou éru otevírají singlem "Eyes Closed" (05.04.2024 16:00)
- Minirecenze: Mother Mother na albu "Grief Chapter" skrývají pod hitovými refrény temné nálady (10.03.2024 16:00)
- Mother Mother se v březnu vrátí do Prahy (15.09.2023 10:05)
- Naživo: Imagine Dragons ve druhém dni Szigetu zaplnili plochu na stání, objevem se stal Youngr (12.08.2023 17:41)
- Fotogalerie: Druhý den Szigetu v hlavní roli s Imagine Dragons (12.08.2023 16:22)
- Moncrieff přijede v listopadu do Prahy (16.06.2023 11:57)
- Imagine Dragons oslaví deset let "Night Visions" nabušenou reedicí a barevnými vinyly (18.08.2022 09:39)
- Nové desky 26/2022 - od Imagine Dragons přes "Mimoně" po Shinedown (06.07.2022 09:00)
- Naživo: Polský Open'er přivítal Imagine Dragons i Thoma Yorka, zklamáním prvního dne byl A$AP Rocky (05.07.2022 20:28)
- Čeští posluchači si hýčkají Calina, Imagine Dragons i Harryho Stylese. Nejhranější domácí píseň má Kryštof (23.06.2022 12:20)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Rush Beyoncé Bono U2 Mirai AC/DC Dua Lipa Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu