LIVE: Ashley Slater s Heptet rozbouřili pražský klub Doupě

Vydáno 27.03.2024 | autor: Aleš Materna

Známý a v mnoha ohledech legendární zpěvák a trombonista Ashley Slater je i ve svých třiašedesáti letech neuvěřitelně činorodý a aktivní. Tento urostlý a holohlavý Brit po svém přesídlení do německého Chemnitzu chrlí nové a nové nahrávky s mnoha umělci. Do Prahy přijel s kapelou Heptet. Zazněly i groove jazzové předělávky Freak Power nebo Paula Simona.

LIVE: Ashley Slater s Heptet rozbouřili pražský klub Doupě LIVE: Ashley Slater s Heptet rozbouřili pražský klub Doupě

Ashley Slater
Praha, Doupě
26. 3. 2024

Jazz, funky, swing, soul či groove fúze dechových nástrojů s hammondovými klávesami a bicími rozezněly pražský klub Doupě, který dlouhodobě podporuje netradiční umělecké směry. V hlavní roli se tentokrát představil nenapodobitelný hudebník a zpěvák Ashley Slater, který na počátku devadesátých let minulého století stál u zrodu Freak Power, s nimiž sjezdil celý svět. A ačkoliv se snaží tuto dnes již kultovní kapelu stále udržovat při životě občasnými koncerty, mnohem více jej teď zaměstnávají jiné hudební spolupráce a aktivity.

ROZHOVOR | Ashley Slater (Freak Power): Nechci křísit zašlou slávu Freak Power. S Normanem Cookem jsme si nikdy nebyli blízcí

Mezi nimi hraje velkou roli projekt nazvaný Heptet, v němž figurují známá jména pohybující se na jazz-groove-funky scéně již řadu let. Kromě něj jakožto zásadní a nejvýraznější postavy (a to nejen z důvodu renomé a věhlasu) se v sestavě objevují i dva čeští muzikanti, hráč na hammondovy klávesy Jan Kořínek a bubeník Oliver Lipenský. Mimo ně zde pak najdeme dva muzikanty z britských ostrovů, baritone saxofonistku Nichola Pope a trumpetistu Nicka Etwella, sestavu pak doplnil ukrajinský tenor saxofonista a hráč na perkuse a bonga Alexey Sviderski.

Že je to řádně nadupaná sestava, v níž hlavní roli budou hrát dechové nástroje, bylo jasné od prvních tónů. Muzikanti si připravili téměř dvacet skladeb rozdělených do dvou bloků, a některé z nich se proměnily v pravou jam-session a dosahovaly někdy i délky blížící se k deseti minutám. Nutno říct, že od počátku udivovalo souznění trombónu, dvou saxofonů a trumpety a jejich souzvuky se draly z pódia malého klubu, v němž fanoušci stojící na dřevěných ochozech doslova obklopují skupinu ze všech stran, včetně těch sedících či stojících pod podlahou pódia, s neuvěřitelnou silou schopnou slabší jedince odfouknout z ochozu dolů.

Ve spojení s hammondovými klávesami šlo doslova o kouzelné souznění, které doplňoval svým jedinečným chlapáckým chraplavým na sto honů rozpoznatelným hlasem Ashley Slater. Zazněly songy jako I Wish, Cellophane, Groove Train, Libertango, či Private Sunshine, od Freak Power jejich největší hit Turn On, Tune In, Cope Out z alba Drive-Thru Booty vydaného v roce 1994, ovšem ve velmi groove-jamové ulítlé verzi, kde se kromě hlavního tak charakteristického motivu zcela volně proplétaly dechové nástroje. Velkým překvapením pak byla coververze píseň Paula Simona Loves Me Like A Rock z jeho alba There Goes Rhymin´ Simon z roku 1973, o němž se Ashley Slater vyjádřil s velikou úctou jako o hudebníkovi, jehož písničky patřily k jeho dětství a dospívání. Celý večer pak ukončila předělávka hitu dívčí kapely Sister Sledge z roku 1979 We Are Family, kterou doplnil Ashley Slater slovy k publiku: „My jsme jedna rodina, jedna velká rodinu, vy tam nahoře i dole a my tady na pódiu. Děkujeme vám za to.“ Následně celá kapela sklidila bouřlivý potlesk a jásot.

LIVE: Freak Power v čele s Ashleym Slaterem rozvášnili našlapané Rock Café

Hey Mr. Slater – jen více takových skvělých a uvolněných party plných excelentních hudebních i pěveckých výkonů, souhry a free-jazz-soul-funky rytmů, které přinášejí pocit něčeho nevšedního a výjimečného, kterému se klaní i známé osobnosti a hudební legendy v publiku, mezi jimiž nemohli chybět například Matěj RuppertMonkey Business či hudební producent a DJ Carmen Rizzo z Los Angeles (v posledních letech usazený v Praze). Díky moc za večer plný úchvatných melodií a atmosféry pravého rockového klubu, v jejichž zdech se ještě teď střídají tóny plné vášně s pocity prolnutí a vzájemnosti s groove chvěním.

Pokud byste chtěli vidět Ashleyho Slatera a Heptet taky naživo, v České republice vystoupí 10. srpna na festivalu Krásný Ztráty Live. 

Text: Aleš Materna, foto: FB Ashleyho Slatera, Petr Kahoun, PressCode (titul, ilustrační)
Témata: Ashley Slater, Heptet, Freak Power, jazz, funky, soul, Doupě

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít