Hlavní obsah

Okamura chce do vlády: Nikdo jiný, než SPD Babišovi nezbývá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda SPD Tomio Okamura si nedělá hlavu s tím, že ANO Andreje Babiše odmítá uvažovat o budoucí vládě s jeho hnutím. A očekává, že po parlamentních volbách budou obě opoziční hnutí hledat cestu, jak připravit o moc strany pětikoalice.

Foto: Vondrouš Roman, ČTK

Šéf ANO Andrej Babiš a předseda SPD Tomio Okamura

Článek

„Snad nechce ANO dělat vládu s ODS, STAN nebo Piráty? Proto nezbývá než vláda ANO a SPD, protože podle průzkumů nemá žádná mimoparlamentní strana šanci překročit pětiprocentní hranici,“ řekl Novinkám a Právu Okamura. „Na ANO určitě útočit nechceme a chceme spolupracovat. Musíme zatáhnout za jeden provaz, abychom ukončili Fialovu vládu,“ dodal.

Všechny předvolební průzkumy jasně favorizují ANO, které získává nad 30 procent podpory. Daleko za Babišovým hnutím se pohybuje ODS s podporou kolem 15 procent. Okamurova SPD nepřekračuje desetiprocentní hranici.

O vládě ANO a SPD mluvil o víkendu exprezident Miloš Zeman na sjezdu SPD, který potvrdil Okamuru v čele hnutí. Následně se ale lídři ANO jasně vyjádřili, že s Okamurou je vláda nepředstavitelná.

„Nedokážu si s ním představit koalici, spolupracovat mohl i teď v rámci opozice, místo toho ale neustále útočí na hnutí ANO, lže o nás. Je to člověk, který nedrží slovo. Kromě toho chce vystoupit z NATO a Evropské unie a na tom se určitě neshodneme,“ napsal v neděli Novinkám Babiš. Okamura na volebním sjezdu burcoval proti Bruselu a pomoci Ukrajině a kromě vlády ve své kritice vykoupal i ANO.

Babiš: S Okamurou do vlády nepůjdeme. Lže o nás a nedrží slovo

Parlamentní volby

Podle Okamury jsou ostrá slova lídrů ANO motivována blížícími se eurovolbami. Programové neshody ohledně vystoupení z Unie se podle něj dají vyřešit. „Nechápu, že to někomu vadí. My pouze chceme prosadit referendum, které se bude moci týkat i mezinárodních otázek a bude záležet na občanech, o jaké otázce budou chtít hlasovat,“ řekl Okamura. Dodal, že jsou ochotní i souhlasit s tím, že na vypsání plebiscitu bude potřeba 250 tisíc podpisů, nikoli 100 tisíc, jak navrhoval dřív.

Stanjura: Stoupenci vlády s ANO jsou v menšině

Představitelé ANO říkají, že budou chtít po volbách o sestavování vládní koalice jednat se všemi parlamentními stranami. Ale žádná z dnešních vládních stran s Babišem do společného kabinetu jít nechce.

Jasně to v úterý řekl v České televizi ministr financí a první místopředseda ODS Zbyněk Stanjura. „Naším cílem je vyhrát volby, sestavit většinu ve Sněmovně, mít premiéra a být nejsilnější vládní stranou. Nepočítáme s možností koalice s hnutím ANO,“ řekl Stanjura. Pokud v ODS existují stoupenci spolupráce s ANO na vládní úrovni, jsou podle něj ve výrazné menšině.

Ani v dalších stranách pětikoalice není vůle k vládnutí s Babišem. „Hnutí STAN nikdy s absolutními extremisty a populisty typu SPD vládnout nebude a vylučujeme tuto možnost i s ANO,“ řekl v nedávném rozhovoru pro Novinky šéf hnutí STAN a ministr vnitra Vít Rakušan. Vyloučil to i bývalý předseda lidovců Pavel Bělobrádek, který jednu zkušenost s Babišem ve vládě udělal. „Když jsme poznali, jaký je předseda ANO, jaké má myšlenkové pochody, jak vládne, co má za sebou a kam směřuje, tak jsme poznali, že to opravdu nejde,“ řekl Novinkám.

Bělobrádek: STAN dělá vnitřní opozici a parazituje na vládě

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám