Indie hvězdy Belle and Sebastian poprvé hrají v Praze

Karel Veselý
18. 4. 2011 7:06
Produkt zpackaného kapitalismu vystoupí v Roxy
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Nikdy nebortili žebříčky prodejnosti, přesto jsou skotští Belle & Sebastian jednou z klíčových kapel indie-rockové horečky poslední dekády. Na jejich delikátní písničkářství čerpající z tradice folk-rocku i popu šedesátých let přísahá současná generace kytarovek, hrdinové nezávislých filmů citují z jejich poetických textů. V pondělí 18. dubna zahrají v klubu Roxy v České republice vůbec poprvé.

Kultovní skupinu, kterou patnáct let vede kytarista a zpěvák Stuart Murdoch, charakterizuje i poněkud výstřední přístup k budování mediální kariéry; v začátcích mátli hudební novináře oficiálními fotkami, na kterých se nevyskytoval nikdo z kapely.

První album Tigermilk natočili ještě za dob vysokoškolských studií a vydali ho vlastním nákladem na vinylových deskách. Až nečekaný zájem fanoušků i novinářů je přinutil začít brát svůj projekt vážně.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Kapela pojmenovaná podle dětského románu francouzské herečky a spisovatelky Cécile Aubryové nikdy neměla Top 10 hit v britském žebříčku a i jejich desky se začaly na vyšších příčkách objevovat až v posledních letech. Stuart Murdoch jednou popsal kariéru Belle & Sebastian jako „produkt zpackaného kapitalismu", který je spíš spolkem starých kamarádů než kapelou toužící po slávě.

Foto: Aktuálně.cz

Ta nicméně přišla s alby If You're Feeling Sinister a The Boy with the Arab Strap z konce devadesátých let, jež z nich udělaly senzaci britského nezávislého popu. V roce 1999 si Belle & Sebastian dokonce odnesli Brit Awards za objev roku a jejich vítězství nad popovými skupinami 5ive a Steps dodnes patří k nejsvětlejším momentům z historie britských výročních cen.

Skupinu pak postupně opustili zakládající členové bubeník Stuart David a zpěvačka Isobel Campbellová, jejíž hlas patřil k poznávacím znamením hudby Belle & Sebastian. Campbellová natáčí úspěšné sólové desky i kolaborace s americkým rockerem Markem Laneganem.

V novém tisíciletí vydali Belle & Sebastian pět desek včetně kritikou velmi dobře přijaté Dear Catastrophe Waitress, kde jim k čitelnému popovému soundu pomohl producent Trevor Horn.

Osmé studiové album Belle & Sebastian Write About Love vydali vloni v říjnu a v rámci aktuálního evropského turné ho přijedou představit i Praze. V roli předskokana vystoupí písničkář Václav Havelka, frontman skupiny Please The Trees.

 

Právě se děje

Další zprávy