John Cale vydá desku a zahraje Náčelníkovi Na Bojišti

Kultura ČTK Kultura, ČTK
8. 6. 2012 12:16
Na festivalu v Trutnově vystoupí John Cale z Velvet Underground
Foto: doublesixrecords.com

Praha - Člen legendárních Velvet Underground John Cale vydá 1. října nové sólové album s názvem Shifty Adventures in Nookie Wood. Na úvodní skladbě I Wanna Talk 2 U spolupracoval s producentem a muzikantem Danger Mousem. A ještě před tím si Caleovu hudbu užijí fanoušci na Open Air Festivalu Trutnov, který se od 16. do 19. srpna koná v areálu Na Bojišti.

"John Cale je přesně ten umělec a hudebník pro Trutnov. Kdo jiný by měl na letošním festivalu, který je bohužel věnován in memoriam náčelníku Václavovi (Havlovi) a guruovi undergroundu Martinu Magorovi, vystoupit, když ne právě John Cale z jejich milované kapely Velvet Underground? Navíc na festivalu s undergroundovými kořeny v roce jeho 25. výročí existence," uvedl zakladatel a pořadatel akce Martin Věchet.

Cale, který The Velvet Underground kvůli sporům s kytaristou Lou Reedem opustil a vydal se na sólovou dráhu, experimentoval s různými hudebními styly. Kromě desítek vlastních alb produkoval desky Iggymu Popovi, Patti Smithové a dalším, složil i operu, hudbu k baletu či řadu filmových melodií. Několikrát vystupoval i v České republice.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Letos je akce věnovaná "náčelníkovi" Václavu Havlovi a legendě undergroundu Ivanu Martinovi "Magoru" Jirousovi. V undergroundovém stanu budou nejen přednášky, promítání a debaty, ale bude se zde hrát do ranních hodin. Exprezident Havel i Jirous byli častými návštěvníky festivalu, který vznikl na undergroundových základech v roce 1987. Havel oceňoval jeho "spikleneckou pospolitost a atmosféru", Jirous jej zase označoval za manifestaci radosti.

Svoji účast na festivalu již potvrdili například Jaroslav Hutka, The Plastic People of The Universe, Jiří Schmitzer, J.A.R., Irena Budweiserová, Vladimír Mišík s ETC..., Vlasta Třešňák & Band, Neruda, Sto zvířat, Mňága a Žďorp, Petr Váša a Ty syčáci, Zuby nehty, Visací zámek, N.V.Ú., Už jsme doma a další. Jedním z hostů bude i americká skupina Korn.

 

Právě se děje

Další zprávy