TOP 10 nejočekávanějších alb podzimu: Rockeři vyhlíží Green Day i Metalliku, v popu udeří Lady Gaga

Vydáno 01.09.2016 | autor: Josef Martínek

Děti se vrací do školních lavic a hudební fanoušci zase do obchodů - zkrátka pomalu přichází podzim. Ten letošní bude v regálech s hudebními nosiči hodně nabitý. Desku vydají Metallica, Green Day, Lady Gaga, Sting nebo třeba Leonard Cohen, kterého nahrávací apetit neopouští ani po osmdesátce. 

TOP 10 nejočekávanějších alb podzimu: Rockeři vyhlíží Green Day i Metalliku, v popu udeří Lady Gaga Metallica se o slovo hlásí po dlouhých osmi letech


Jack White
- Acoustic Recordings 1998-2016

Hned zkraje září se o slovo hlásí Jack White. Ne sice s novou studiovou deskou, tou poslední nadále zůstává Lazaretto z roku 2014. Také výběr Acoustic Recordings 1998 - 2016, který nabídne akustické verze nejzásadnějších písní jeho kariéry, ale slibuje zajímavé momenty. Mezi šestadvaceti skladbami budou jak kusy dobře známé z jeho sólových alb, tak třeba b-strany a nevydané nahrávky. White ale sáhne i do repertoáru The White Stripes nebo Raconteurs. Do obchodů nezapomeňte vyrazit 9. září.

Nick Cave - Skeleton Tree

Šestnácté studiové album Cavea vyjde 9. září a dostalo název Skeleton Tree. Nahrávání započalo už koncem roku 2014 v Brightonu, pokračovalo na podzim roku minulého ve Francii. Nové skladby by podle oficiálních vyjádření měly být "o umělcově hledání a nacházení cesty ven z temnoty." Vzhledem k tragické události v rodině zpěváka (úmrtí patnáctiletého syna po nešťastném pádu z útesu) bychom skutečně neměli očekávat skladby veselé a radostné. Den před oficiálním vydáním desky bude možnost nové písně slyšet úplně poprvé z filmového plátna: 8. září jde totiž do kin (pouze na tento jediný den) snímek nazvaný One More Time With Feeling, na kterém se režisérsky podílel Andrew Dominik. (Aleš Lochman)

Nick Cave hledá po smrti syna cestu z temnoty. Nové album vyjde v září, doprovodí ho i film

Pixies - Head Carrier

Pixies mají pro fanoušky spoustu příjemných zpráv! České příznivce asi nejvíc potěší pražský koncert 17. listopadu ve Foru Karlín. Předcházet mu bude nová deska Head Carrier. Dvanáctiskladbovou kolekci "jedinečného sluchového koktejlu surrealismu, psychedelie, disonance a surf rocku" produkoval Tom Dalgety (Killing Joke,Royal Blood). Od poloviny letošního února do poloviny března ji nahrávali v londýnském studiu Rak Studios. První vzorkem byl singl Um Chagga Lagga.

Bon Iver - 22, A Million

Indie folkaři budou své zraky určitě upínat ke třetí řadovce projektu Bon Iver kolem svérázného Justina Vernona. Některé z deseti nových písní už kapela zahrála živě, dvě skladby s netradičními názvy 22 (OVER S∞∞N) a 10 d E A T h b R E a s T ⚄ ⚄ už oficiálně vyšly. Nový materiál by měl trvat něco přes půl hodinky a zvukově by se měl lišit od předchůdce Bon Iver, Bon Iver z roku 2011. Obchody nemiňte poslední zářijový pátek, právě od tohoto dne bude album 22, A Million k dostání.



Green Day - Revolution Radio

Green Day se vrací po čtyřech letech od albové trilogie ¡Uno!, ¡Dos!, ¡Tré! s novým materiálem. První pozvánkou na chystané album Revolution Radio, které vyjde 7. října, byl singl Bang Bang. Revolution Radio nabídne celkem 12 písní, kapela si ho sama produkovala. Pozornost fanoušků určitě na první pohled upoutá i jeho ohnivý obal. Jde už o dvanáctou studiovku v obsáhlé diskografii formace.

Metallica - Hardwired... To Self-Destruct

Metallica vydá své jedenácté studiové album Hardwired... To Self-Destruct 18. listopadu na Blackened Recordings. Bohatý 2 CD / 2 Vinyl set je prvním studiovým albem těchto držitelů Grammy a členů Rock and Rollové Síně Slávy od jejich multiplatinového alba Death Magnetic z roku 2008. Předcházel mu hodně divoký singl s klipem Hardwired. Kapela varuje, že pořádně nakopla své tvůrčí motory, a tak se fanoušci jistě mají na co těšit.

VIDEO: Po osmi letech nová Metallica! První singl je nářez

Leonard Cohen - You Want It Darker

Leonard Cohen nelení ani v pokročilém věku a chystá své čtrnácté studiové album. Dle labelu Sony Music, který desku vydá, se má jednat o "mistrovské dílo a klasického Leonarda Cohena". Album se jmenuje You Want It Darker a vyjde ještě během letošního podzimu. Klasicky znepokojivé písně, na které jsme v autorově podání zvyklí, produkoval jeho syn, Adam Cohen. Na desce jich bude celkem devět.

vložte odkaz, text nemažte

Sting - 57 & 9

Třináct dlouhých let čekali fanoušci Stinga na tuto zprávu. Nyní britská ikona rocku a popu konečně ohlašuje, že čas uzrál. Albová novinka se bude jmenovat 57 & 9. Název nahrávky si Sting vypůjčil od křižovatky u studia v New Yorku, kde většinu materiálu nahrál. Zpěvák uvádí, že například píseň 50 000 napsal v týden, kdy zemřel Prince. Většina nových písní je prý převážně politického rázu, například Inshallah se bude zabývat současnou uprchlickou krizí. Dalším tématem desky by měly být klimatické změny.

Lady Gaga

Zatím bez podrobnějších informací vyhlíží fanoušci novinku Lady Gaga. Zpěvačka zatím prozradila pouze to, že první singl Perfect Illusion představí v průběhu září. "Je to píseň o moderní extázi. Našli jsme sladký, jednoduchý a zuřivý způsob vyjádření," říká o ní. Na nástupci alba ARTPOP z roku 2013 se podílely hvězdy jako Mark Ronson, Elton John nebo třeba Kevin Parker ze skupiny Tame Impala. Na rozdíl od minulých experimentů se prý Gaga tentokrát vrátila víc k podstatě svých písniček. Období před svou pátou řadovkou si Mother Monster zkrátila například jazzovou spoluprací s Tony Bennettem.

Nine Inch Nails

Tajemno zůstává také ohledně nového alba Nine Inch Nails. Podstatnou indicií však je to, že kapele unikly informace ohledně vydání singlu Dive And Slam, které by mělo připadnou na 16. září. Trent Reznor slíbil nový materiál na rok 2016 už loni před Vánoci, kdy na sociálních sítích oznámil, že "Noví NIN budou příští rok. A další věci taky". Zatím poslední album vydali v roce 2013 pod názvem Hesitation Marks, živě ho předvedli i fanouškům v Praze.

Témata: podzimní desky, Jack White, Pixies, Nick Cave, Bon Iver, Green Day, Metallica, Leonard Cohen, Sting, Nine Inch Nails, Lady Gaga

zavřít