Trendy
válka na Ukrajině Iveta Bartošová Výměna manželek 2024 Survivor 2024

Elány smrt Patejdla nepoložila. Představili jeho nástupce a dojemně promluvili o zesnulém kamarádovi

Elán oznámil novinky a zavzpomínal na Vaša Patejdla.
Zdroj: Herminapress/eXtra.cz/Pavel Dvořák
+ Dalších 15 fotografií
Novinky

Hudební skupina Elán začátkem týdne představila svého nového člena, klávesistu Pavola Bartovice, jenž nahradil zesnulého Vaša Patejdla (†68). To ale není jediná novinka, kterou populární slovenská kapela oznámila. Kromě plánovaných koncertů v Praze a Bratislavě totiž vydala novou píseň: Znova sa ma dotkni. V plánu je také zbrusu nová deska. "Elán nikdy neskončí, to je podle mě jasné," uvedl lídr kapely Jožo Ráž na tiskové konferenci v Praze, kde nechyběla ani redakce eXtra.cz. 

Fanoušci poprockové skupiny Elán se mohou radovat. Populární slovenská hudební skupina, která vznikla v roce 1968, totiž oznámila, že s uměleckou činností nekončí. Naopak přivítala nového člena kapely, klávesistu Pavola Bartovice, který nahradil zesnulého hudebníka Vaša Patejdla (†68). Slovenský legendární zpěvák, klávesista a textař zemřel loni v srpnu po krátké a těžké nemoci.

Frontman kapely Jožo Ráž na tiskové konferenci uvedl, že se rozhodovali mezi několika klávesisty, nakonec padla volba na Pavola Bartovice. Ten dříve působil v další známé slovenské skupině Modus. "Je to pro mě čest, protože tahle kapela je československá legenda. Mám z toho velkou radost, ale zatím jsme nezkoušeli. Začínáme až teď v květnu," řekl Bartovic na setkání s novináři v pražském hotelu Stages.

Nová píseň po pěti letech

Slovenská skupina také odhalila novou píseň Znova sa ma dotkni, která podle členů kapely sklízí kladné ohlasy. Autorem hudby k nové skladbě je dlouholetý člen Elánu Ľubo Horňák „Píseň je pro mě velmi osobní. Před pěti lety jsem přišel o velmi blízkou osobu, a protože nastalo období, kdy nikomu nebylo příliš do zpěvu, tak až teď se to nějakým způsobem dostalo na povrch a přetavilo se to do této písničky,“ řekl Horňák. Je také pravděpodobné, že k písni vyjde i videoklip, v němž se objeví celá kapela.

Nenahraditelný Vašo Patejdl

Členové legendární kapely, která v éře Československa vyhrála čtyřikrát titul v anketě Zlatý slavík, hovořili o chystaných dvou koncertech Elán Rock Symphony společně se symfonickým orchestrem, které se uskuteční v Bratislavě a Praze. Elán má před sebou v tomto roce také dva koncerty v pražské O2 areně a oba dva dokázala kapela vyprodat už více než rok před termínem. Ve všech koncertech by měla být i vzpomínka na Vaša Patejdla. "Je jasné, že Vašo je nenahraditelný a stále zůstává s námi, takže samozřejmě bude i součástí našeho programu," uvedl Jožo Ráž, který zároveň odhalil i další plány kapely.

Video: Rozhovory z posledního rozloučení s hudebníkem Vašo Patejdlem

"Elán nikdy neskončí, to je podle mě jasné. Potichu si plánujeme i další koncert na Slovensku v tom dalším roce, ale to vám ještě nepovíme, kde a kdy. A kromě toho budeme dále tvořit a snad se dopracujeme i k nějaké desce," řekl na závěr Jožo Ráž.

Královna kabelek a šátečků Alena Schillerová: Když vidím staré fotky, šla bych se zastřelit

Související články

Další články

Nejnovější kauzy